Schoonmaken met rubberen handschoenen is niet altijd de beste oplossing

Janine image
door Janine

12 September 2023

Schoonmaken met rubberen handschoenen is niet altijd de beste oplossing
Advertisement

Voor de gewone schoonmaak, maar ook voor een diepgaandere schoonmaak gebruiken veel mensen handschoenen. Wegwerp latex, rubber enzovoort. Het idee om in contact te komen met ziektekiemen of vuil in het algemeen lijkt niet ideaal en bovendien beschermt het gebruik van deze beschermende hulpmiddelen onze huid zelfs tegen de meest agressieve reinigingsmiddelen. Er is dus niets fijner dan ze te dragen als je “aan de slag” gaat, zou je denken. Maar dat is niet zo.

Het lijkt er namelijk op dat er ook “contra-indicaties” zijn bij het vaak gebruiken van handschoenen. Laten we de voor- en nadelen in detail analyseren.

Advertisement

Handschoenen dragen voor de schoonmaak en hygiëne in huis

Handschoenen dragen voor de schoonmaak en hygiëne in huis

katemangostar/Freepik

De redenen voor het dragen van handschoenen tijdens het schoonmaken hebben we hierboven al genoemd: enerzijds zorgen we voor een adequate bescherming van de handen tegen de giftige stoffen die in sommige schoonmaakproducten aanwezig zijn en anderzijds vermijden we dat we in direct contact komen met vuil zoals haren die een afvoer verstoppen, beschimmelde plekken en aangekoekte pannen.

In feite fungeert rubber als een beschermende laag voor de huid en nagels en "isoleert" tegen ziektekiemen en bacteriën. Bovendien voorkomt het – als je erover nadenkt – dat sieraden zoals ringen vuil worden en zelfs verloren gaan (als je ze liever niet afdoet). Als je nooit handschoenen draagt, zou het kunnen betekenen dat je handen onvermijdelijk beschadigen: droog, ruw en gebarsten.

Toch raden wij je af om ze overmatig te gebruiken en ze elke keer te dragen als je elk klein dingetje moet schoonmaken. Waarom? Dat vertellen we je meteen.

Advertisement

De negatieve effecten van het te vaak dragen van rubberen handschoenen

De negatieve effecten van het te vaak dragen van rubberen handschoenen

Freepik

Het dragen van rubberen handschoenen elke keer dat je iets moet schoonmaken heeft zijn nadelen: de rubberen laag laat de huid niet ademen en veroorzaakt zweten, wat op zijn beurt een proces van huidirritatie kan veroorzaken.

Wat de kwestie van schoonmaakmiddelen betreft, is de meest correcte "formule" de volgende: als je geen bijzonder agressief wasmiddel gebruikt, kun je het waarschijnlijk zonder handschoenen doen. Dit geldt des te meer voor degenen die schoonmaken met natuurlijke huismiddeltjes en zich daarom minder zorgen hoeven te maken over irritatie en ontstekingen. In ieder geval raden we aan om ze niet langer dan 20 tot 30 minuten te dragen, om dit soort problemen te voorkomen.

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het gebruik van herbruikbare handschoenen is hun eigen reinheid: ze moeten naar behoren worden ontsmet om de verspreiding van microben en bacteriën te voorkomen. Als je daarentegen liever "wegwerp"-handschoenen gebruikt, hebben we opnieuw slecht nieuws: deze dragen aanzienlijk bij aan de vervuiling... herbruikbare handschoenen met een katoenen voering zijn een goed compromis, zorg er wel voor dat je de juiste maat neemt: ze mogen niet te strak zitten zodat de huid nog kan ademen.

De nadelen van handschoenen laten zien dat het niet automatisch beter is om ze elke keer te gebruiken als je het huis moet schoonmaken. Iedereen zou voor zichzelf moeten beoordelen wanneer ze daadwerkelijk nodig zijn en wanneer je zonder kunt. Vergeet in ieder geval niet om na het reinigen je handen grondig te wassen met water en zeep en contact met gezicht en ogen te vermijden voordat je dit doet.

Advertisement