Ze werken op een graanveld en vinden een gezonken boot uit 1856... nog intact! - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Ze werken op een graanveld en vinden…
Haar zoon gedraagt zich niet in huis: de brief van de moeder wordt door duizenden mensen gelezen Kleine visuele test: probeer de andere 8 gezichten te vinden die verborgen zijn in het grotere gezicht

Ze werken op een graanveld en vinden een gezonken boot uit 1856... nog intact!

Door Janine
3.240
Advertisement

In de tweede helft van de negentiende eeuw waren stoomboten in Amerika, net als overal, de meest gebruikte vrachtvoertuigen; ze voeren over de belangrijkste rivieren van Midwest (Mississippi, Ohio e Missouri) en verbonden verre gebieden en garandeerden substantiële uitwisseling van goederen. Maar soms gebeurde het dat deze boten zonken en met hen de kostbare lading aan boord.

In 1987 werd één van deze boten daar gevonden waar zich een graanveld bevindt en dat wat er aan het licht kwam is ongelooflijk.

Het lijkt absurd maar dit is de ontdekking in de buurt van Parkville (Missouri), een stadje aan de gelijknamige rivier.

foto: Arabia Steamboat Museum

Meestal zijn de overblijfselen van deze boten erg beschadigd; maar in dit geval zijn ze intact gebleven, onbeschadigd als toen de boot 160 jaar geleden in de turbulente wateren van de rivier zonk.

foto: Arabia Steamboat Museum
Advertisement

We weten dat het gaat om de stoomboot Arabia, gebouwd in 1853: het kon meer dan 200 ton vracht vervoeren en behoorde tot de snelste en eenvoudigste te manoeuvreren boten in dat tijdperk.

foto: Arabia Steamboat Museum

Na slechts 3 jaar navigeren, ging de Arabia zijn noodlottige bestemming tegemoet: het vertrok op 30 augustus om 16 nieuw gebouwde steden te bereiken, en zonk een week later nadat het tegen een in het water gevallen tak plataan opgevaren was.

foto: Arabia Steamboat Museum

De reden van de ongewone locatie van de vondst is terug te voeren tot de historische verslagen van die tijd: een eeuw nadat de boot zonk, begonnen ingenieurs van het leger de werkzaamheden om de loop van de rivier te wijzigen.

foto: Arabia Steamboat Museum
Advertisement

Parkville was één van de gebieden waar deze werkzaamheden werden uitgevoerd.

De vondst werd gedaan dankzij het zorgvuldige onderzoek van een liefhebber van stoomboten, David Hawley, die al zijn middelen had ingezet om het wrak te lokaliseren en te herstellen dat een legende was geworden.

foto: Arabia Steamboat Museum
Advertisement

In 1987, na lang onderzoek naar de mogelijke plek van de "schat" en na het verkrijgen van toestemming van de eigenaar van het veld om te graven, toonde David dat hij het goed gezien had. Maar dit was nog maar het begin...

foto: Arabia Steamboat Museum

De opgravingen werden in het begin gefinancierd door de familie Hawley en in korte tijd was het duidelijk dat de lading van de Arabia intact was gebleven.

foto: Arabia Steamboat Museum
Advertisement

Uiteindelijk kwamen er maar liefst 200 ton voorwerpen aan het licht die in goede conditie waren: Goodyear rubberlaarzen, ongebroken champagneflessen, zadels, indiase kettingen en nog veel meer.

foto: Arabia Steamboat Museum

Al snel werd duidelijk dat de lading zo groot en goed bewaard was dat men in staat was om groots te denken...

foto: Arabia Steamboat Museum

En zo kwam het dat werd besloten om een voormalige groente- en fruitmarkt te verbouwen tot een museum dat vernoemd is naar de boot en dat jaarlijks vele nieuwsgierige mensen trekt.

foto: Arabia Steamboat Museum
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt