7 verrassende psychologische trucs die nuttig kunnen zijn in het dagelijks leven

door Janine

27 Januari 2018

7 verrassende psychologische trucs die nuttig kunnen zijn in het dagelijks leven
Advertisement

Als het waar is dat het brein een zeer complexe machine is, is het ook waar dat er detecteerbare gedragspatronen zijn, bestudeerbaar en daarom ook controleerbaar. Enkele van deze (zoals bijvoorbeeld de neiging om gapen te imiteren) ze zijn een erfenis van ons "dierlijke" verleden, andere hebben we ontwikkeld met de evolutie van taal en sociale interactie.

We hebben 7 heel interessante trucs voor je verzameld waarmee je jouw hersenen of die van iemand anders "voor de gek kunt houden". Probeer het en laat ons weten hoe het gegaan is!

Advertisement

1. Focussen op imitatie

1. Focussen op imitatie

kabaldesch0/ Pixabay

Als je met iemand praat en je wilt dat hij of zij een positieve indruk van je heeft, probeer dan gewoon wat van zijn gedrag te imiteren. Of het nu een terugkerend woord is, een gebaar of een uitdrukking van het gezicht (uiteraard zonder te overdrijven), het zal je gesprekspartner helpen zich op zijn gemak te voelen en zichzelf positief in jou te herkennen.

Advertisement

2. Een sleutelwoord herhalen

2. Een sleutelwoord herhalen

Penguizilla/ Wikimedia

Omdat communicatie vooral op woorden is gebaseerd, probeer dan, als je tijdens een speech een bepaald concept wilt doorgeven, het woord te identificeren dat het het beste weergeeft en herhaal het meerdere keren (ook hier geldt, zonder te overdrijven). Jouw publiek zal het zich gemakkelijk herinneren en, als je bijzonder overtuigend bent, het woord ook gaan gebruiken.

3. Focussen op de ouders

3. Focussen op de ouders

Free-Photos/ Pixabay

Als je met iemand praat en je je realiseert dat je woorden misschien niet erg geloofwaardig zijn (misschien vanwege het ontbreken van voldoende details), probeer dan te vertrouwen op de autoriteit van de ouders. Omdat zij onbewust worden beschouwd als gezaghebbend, zal het voldoende zijn om te zeggen dat je vader je iets heeft verteld om het automatisch geloofwaardiger te maken.

4. Psychologie toegepast op het spel

4. Psychologie toegepast op het spel

OpenClipart-Vectors/ Pixabay

Als je "steen, schaar en papier" speelt maar weinig geluk hebt, probeer dan de psychologie toe te passen. Als je je tegenstander kent, stel hem dan één of meer vragen waarvan je weet dat ze delicaat of gênant zijn: onbewust wordt hij ertoe gebracht de schaar te kiezen omdat hij ze als een verdedigingsstrategie zal beschouwen.

5. De broccoli techniek

5. De broccoli techniek

slon_dot_pics/ Pexels

Het is een strategie die door ouders wordt gewaardeerd, maar die op veel verschillende manieren van toepassing is. Als je tegen een kind zegt dat hij broccoli moet eten (of iets anders waar kinderen niet van houden), zegt hij waarschijnlijk nee. Maar als je hem voor de keuze plaatst zoals "je mag er 2 of 5 eten", zal hij er waarschijnlijk toch 2 eten (wat vanaf het begin jouw bedoeling was).

Advertisement

6. De truc van het gapen

6. De truc van het gapen

mattysimpson/ Pixabay

Heb je het gevoel dat iemand naar je staat te kijken? Probeer dan eens te gapen. Als iemand je echt in de gaten houdt, dan zal hij ook gaan geeuwen!

7. Een liedje uit je hoofd krijgen

7. Een liedje uit je hoofd krijgen

MaxPixel

Het gebeurt iedereen weleens dat je toevallig een reclamespotje op tv ziet en je vervolgens een vervelend liedje in je hoofd hebt zitten. Hoe krijg je die eruit? Probeer het hele liedje te zingen of je op het laatste gedeelte te concentreren: je brein beschouwd het waarschijnlijk als afgelopen en zal het riedeltje archiveren.

Advertisement