13 dagelijkse zinnen die de minderwaardigheid van de vrouw suggereren... zonder dat we er erg in hebben - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
13 dagelijkse zinnen die de minderwaardigheid…
Om redding te vergemakkelijken in het geval van een ongeluk, schreef deze moeder enkele nuttige details over haar baby op het autostoeltje Een Russische toerist bevalt in de wateren van de Rode Zee: een Facebook-gebruiker legt het moment vast

13 dagelijkse zinnen die de minderwaardigheid van de vrouw suggereren... zonder dat we er erg in hebben

Door Janine
6.960
Advertisement

Wat door de experts wordt gedefinieerd als "micro-machogedrag" is de verzameling van al die subtiele en ogenschijnlijk naïeve houdingen waarmee de maatschappij het idee van een zwakke en kwetsbare vrouw blijft doorgeven, dat wil zeggen inferieur aan de man.

Sommige van deze acties zijn duidelijk een cultureel erfgoed van historische perioden waarin gendergelijkheid slechts een science-fictionveronderstelling leek, en velen van ons gebruiken het zonder het te beseffen. Maar er zijn enkele zinnen die elke dag worden uitgesproken en die het doel hebben om vrouwen naar hun status te degraderen, wat hun rol van inferioriteit op sociaal niveau bevestigt.

Hieronder zie je 13 voorbeelden die je ongetwijfeld gezien of gezegd hebt.

 1. "Waarom probeer je niet wat vrouwelijker te zijn?" - De uitdrukking veronderstelt dat de waarde van een vrouw wordt gemeten aan de hand van vrouwelijkheid, meestal begrepen als delicaat gedrag en passende kleding.
 2. "Je hebt een vriend nodig" - Dit idee veronderstelt dat een nerveuze of gespannen vrouw alleen kan worden gekalmeerd door de gezaghebbende aanwezigheid van een man.
 3. "Je hebt leren koken! Gefeliciteerd, je bent een vrouw om mee te trouwen!" - Alsof het vermogen te koken automatisch als doel heeft om het eten klaar te maken voor haar man en kinderen.
 4. "Ik zeg het voor je eigen bestwil, denk je niet dat het praten met zoveel jongens doet denken dat je makkelijk te krijgen bent?" - Dezelfde houding waar de man trots op is, kan voor vrouwen laster veroorzaken.
 5. "Wil je geen kinderen?" - Zin die suggereert dat zwangerschap het enige en maximale doel is in het leven van een vrouw.
 6. "Als je uitdagend gekleed bent, is het normaal dat mannen je niet serieus nemen" - Is provocerend gekleed gaan een symptoom van promiscuïteit en is het een duidelijke aanmoediging voor intimidatie?
 7. "Wat heeft je broer ermee te maken, hij is een man" - In gezinnen met kinderen van beide geslachten is discriminatie vaak evident, zelfs zonder het te beseffen.
 8. "Wat ben je chagrijnig... Ben je soms ongesteld?"
 9. "Ze heeft die baan gekregen... volgens mij heeft ze het met de baas gedaan" - Ervan uitgaande dat een vrouw niet in staat is om een baan op een gewone manier te krijgen.
 10. "Je mag van geluk spreken, dat je man je helpt met het huishouden" - Deze veel voorkomende zin houdt in dat het huishouden de exclusieve taak is van vrouwen, en dat mannen hen een plezier doen door van tijd tot tijd een bijdrage te leveren.
 11. "Het hoort niet dat deze woorden uit de mond van een jongedame komen" - Bestaan er woorden voor mannen en woorden voor vrouwen?
 12. "Als ze alleen de deur uitgaan, kan er wel iets gebeuren" - Of ze nu met z'n 2-en of met 20 zijn, als er geen man bij is zijn vrouwen altijd 'alleen'.
 13. "Waarom verzorg je je niet wat beter? Zo wil niemand je..."

Hoor je deze zinnen weleens? Zelfs als ze worden uitgesproken zonder de intentie om te denigreren, zijn ze toch een subtiele en ongrijpbare manier om een bepaald idee van de vrouw stand te laten houden. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen... door bijvoorbeeld aan iedereen te vragen die we kennen, deze woorden niet meer uit te spreken!

Tags: VrouwenCultureel
Advertisement

Laat een opmerking achter!

x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt