5 redenen die de Japanners helpen om een van de meest slanke bevolkingsgroepen ter wereld te zijn

Janine image
door Janine

18 Maart 2018

5 redenen die de Japanners helpen om een van de meest slanke bevolkingsgroepen ter wereld te zijn
Advertisement

Het probleem van obesitas blijft in ontwikkelde landen steeds toenemen en treft ook de jongere leeftijdsgroepen. Veel landen proberen er iets aan te doen om deze trend tegen te gaan: Dubai betaalt mensen om af te vallen, Nieuw-Zeeland voorkomt dat immigranten een visum krijgen als ze te zwaar zijn, terwijl China acupunctuur promoot als een techniek om af te vallen.

Er is echter een land waar obesitas helemaal geen probleem lijkt te zijn: Japan. Slechts 3,5% van de bevolking lijdt eraan, vergeleken met 30% in de Verenigde Staten. Waarom zijn alle japanners (althans voor de overgrote meerderheid) slank en gezond? De redenen zijn niet alleen gerelateerd aan eten en lichaamsbeweging...

via bbcgoodfood.com

Advertisement

De keuze aan voedsel is van hogere kwaliteit.

De keuze aan voedsel is van hogere kwaliteit.

We rechtvaardigen vaak onze slechte eetgewoonten met het gebrek aan tijd: altijd gehaast, tussen de ene verplichting en de andere, beperken we ons vaak tot het eten van ingeblikt of voorgekookt voedsel of fastfood.

In Japan zijn de werkritmes niet heel anders dan de westerse, mensen werken vele uren per dag en moeten vaak buiten de deur eten: de voedselkeuze is echter veel beter en gezonder.

Het dieet bestaat voor een belangrijk gedeelte uit rijst, maar in Japan worden ook veel groenten die voornamelijk gestoomd zijn, vlees en vis gegeten en thee zonder suiker gedronken. De inname van koolzuurhoudende en zoete dranken is zeer beperkt.

Advertisement

De porties zijn veel kleiner.

De porties zijn veel kleiner.

Blijkbaar zijn er veel toeristen die de beslissing om porties te verkleinen (vooral fastfood) zien als een oplichting: afgezien typische japanse gerechten, waarvan de porties bijna altijd overvloedig zijn, worden het eten en drinken geserveerd in porties die veel kleiner zijn dan die waaraan wij gewend zijn. Vanzelfsprekend komt dit alles de gezondheid van de bevolking ten goede!

In Japan wordt voedseleducatie heel serieus genomen.

In Japan wordt voedseleducatie heel serieus genomen.

CafCu Media/Youtube

Op Japanse scholen worden maaltijden voor studenten gekozen door voedingsdeskundigen die alert zijn op de voedingsbehoeften van kinderen. En dat niet alleen, de kinderen zelf krijgen lessen in voedingseducatie en nemen persoonlijk deel aan de verdeling van maaltijden in de klas waartoe ze behoren: op deze manier weten ze wat ze eten en waar het vandaan komt.

Ze wandelen veel.

Ze wandelen veel.

maxpixel.freegreatpicture.com

Of het nu vanwege het grote stadsverkeer is, of voor de efficiëntie van het openbaar vervoer, het blijft een feit dat de Japanners van elk moment profiteren om te wandelen.

De overheid meet de taille van de burgers.

De overheid meet de taille van de burgers.

pixabay.com

Er is in Japan een wet die sinds 2008 van kracht is waarmee werkgevers en lokale overheden de taille van hun werknemers tussen 40 en 74 jaar kunnen controleren. Mensen met overgewicht worden vervolgens opgenomen in een dieetprogramma, de enige manier om te voorkomen dat bedrijven boetes krijgen.

Deze wet is geïntroduceerd om mensen te helpen gewicht te verliezen en hen aan te moedigen een gezonde levensstijl te volgen.

Deze redenen zijn zeker niet voldoende om uit te leggen waarom de bevolking in Japan in zeer geringe mate lijdt aan obesitas: het is zonder twijfel een voorbeeld van de regering om zwaarlijvigheid en alle gerelateerde ziekten te bestrijden!

 

Advertisement