13 planten die je kunt regenereren van keukenafval

Janine image
door Janine

11 Mei 2018

13 planten die je kunt regenereren van keukenafval
Advertisement

Keukenafval produceren is normaal, maar feit is dat we meer produceren dan we zouden moeten doen. Heel vaak is wat we in de vuilnisbak gooien nog steeds goed om op de een of andere manier te gebruiken: sommige voedingsmiddelen (vooral groente en fruit) kunnen zelfs thuis worden geregenereerd, en zodoende voor kosteloos eten zorgend. Dit is het afval waaruit je kunt regenereren en hoe je het moet doen!

Advertisement

1. Basilicum

1. Basilicum

instructables.com

Het is een aromatische plant die heel eenvoudig te regenereren is: je verwijdert gewoon een takje als de plant niet bloeit, plaatst het in een glas water en wacht tot de witte wortels op de bodem verschijnen. Op dat moment kun je de basilicum in een pot overplaatsen.

Advertisement

2. Amerikaanse aardappel

2. Amerikaanse aardappel

YouTube / LDSPrepper

Was eerst de aardappelen goed, sluit ze in een zak en laat ze 10 dagen in het donker liggen (om de productie van wortels te stimuleren). Plaats elke aardappel in een glazen pot met de juiste omtrek, zodat ze half in het water blijven hangen. Zet de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht en wacht tot er zich onder de aardappelen wortels vormen en bladeren aan de bovenkant.

3. Uien

3. Uien

thegardeningcook.com

Uien zijn makkelijk in huis te kweken. Je kunt nieuwe plantjes uit het afval laten groeien, vooral uit de onderkant van de uien. Om ze te laten groeien kun je een 'vaasje' maken: van een fles water waar je gaten in maakt in correspondentie met de onderkant van de uien die in de grond liggen. Hou de grond vochtig en na korte tijd zul je wortels zien verschijnen! Nu kun je de verschillende plantjes voorzichtig van elkaar scheiden en ze elk in een echte pot plaatsen.

4. Gember

4. Gember

California Gardening/Youtube

Je kunt een vooraad gember pakken van de wortels die je hebt gekocht (zorg ervoor dat ze niet ontkiemt zijn): om gember te laten ontkiemen, moet je het horizontaal in een pot met wat aarde leggen en het licht afdekken. Geef de gember regelmatig water en na korte tijd zie je de wortel verwijden en ontspruiten.

5. Aardappel

5. Aardappel

sowtrueseed.com

Om aardappels in huis te kweken, leg je ze eerst 4-5 dagen op een droge en lichte plek, totdat ze zijn ontsproten. Snijd ze daarna in tweeën en plaats ze in een diepe pot met veel aarde, met de uitlopers naar boven gericht. Houd de grond steeds vochtig: eerst zie je nieuwe planten verschijnen, dan zul je merken dat de bladeren van kleur veranderen. Op dat moment zijn de aardappelen klaar om geoogst te worden.

Advertisement

6. Rozemarijn

6. Rozemarijn

17apart.com

Verwijder enkele takjes van een volwassen plant: verwijder de onderste bladeren en plaats de tak in een glas met water. Ververs het water regelmatig en wacht tot de witte wortels zich vormen. Nu kun je de rozemarijn in de grond zetten en genieten van het nieuwe plantje!

7. Rapen

7. Rapen

Homesteading.com

Bewaar de onderkant van de rapen en plaats ze in een schaal met een laag water. Wacht 4-5 dagen, dan kun je ze buiten overplaatsen of in een pot.

Advertisement

8. Tomaten

8. Tomaten

tomatodirt.com

Van tomaten kun je de zaden verkrijgen die geschikt zijn voor de groei van nieuwe planten: in de eerste plaats moet je de pulp drogen die je onvermijdelijk samen met de zaden zult verwijderen, zo mogelijk in de zon. Laat vervolgens de zaadjes ontspruiten. Je kunt een plastic beker gebruiken om aarde in te doen: stop het zaadje in de aarde, bedek het licht en houd de aarde vochtig tot je een plantje ziet verschijnen.

9. Savooiekool

9. Savooiekool

myheartbeets.com

Snijd de onderkant van de kool en plaats deze in een diepe schaal met water: wacht 2-3 dagen, en dan zou je de groente moeten zien groeien vanuit het midden. Nu kun je de savooiekool in een pot of in de grond plaatsen, zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft.

Advertisement

10. Lente-ui

10. Lente-ui

taliachristine.blogspot.it

Wanneer je lente-ui gebruikt, bewaar dan het uiteinde met de wortels: stop het een paar dagen in een bak met water en je zult zien dat het centrale groene deel weer gaat groeien. Plaats de ui dan in de grond en blijf het water geven: wacht op de tijd die nodig is om te groeien, en vervolgens kun je het in de keuken gebruiken.

11. Wortelen

11. Wortelen

ehow.com

Bewaar het uiteinde van de wortelen, leg ze op een bord met een laag water. Wacht een paar dagen, ververs het water, en je zult het groene uiteinde zien groeien. Plaats de wortelen in een pot met aarde.

Advertisement

12. Sla

12. Sla

Edible Patio/Youtube

Bewaar de onderkant van de krop sla, leg het op een diep bord met wat water: binnen een paar dagen zie je het centrale deel uitbreiden met nieuwe bladeren.

13. Selderij

13. Selderij

the-diy-life.com

Net als met sla, moet je van selderij de onderkant bewaren, leg het in een schaal met water en wacht tot het vanuit het midden weer opkomt.

Advertisement