Enkele handige tips om thuis voor een orchidee te zorgen: een mooie plant, maar ook heel delicaat

Janine image
door Janine

02 Mei 2020

Enkele handige tips om thuis voor een orchidee te zorgen: een mooie plant, maar ook heel delicaat
Advertisement

Orchideeën zijn prachtige kamerplanten, die ongetwijfeld een elegant en persoonlijk tintje geven aan elke hoek van je huis, maar die veel zorg nodig hebben om altijd in topvorm te zijn. Anders dan in het verleden zijn orchideeën nu erg populaire en veelvoorkomende planten geworden, hoewel er nog steeds enkele problemen blijven bestaan om ze te verzorgen. Het is een plant afkomstig uit Zuidoost-Azië en daarom niet bereid zich aan te passen aan andere verschillende klimaten. Als we echter de juiste voorzorgsmaatregelen nemen, zullen we het plezier van het kweken van een orchidee thuis ervaren en een geweldige indruk maken op alle gasten die ons komen bezoeken.

via FTD

Advertisement

1. Blootstelling aan het licht

1. Blootstelling aan het licht

misskopykat.com

Orchideeën zijn planten die heel veel van licht houden, dus het is goed om ze altijd in een goed verlichte hoek van het huis te plaatsen. Maar pas op dat je ze niet blootstelt aan direct zonlicht - veel beter een omgeving met diffuus licht. In ieder geval, aangezien het planten zijn die zich goed aanpassen aan warmere klimaten, is het goed om te proberen de temperatuur in de kamer nooit onder 10-13°C te laten zakken.

Afhankelijk van het type variëteit, hebben zelfs de wortels van de orchidee mogelijk licht nodig en daarom is het raadzaam om tijdens de aankoop te informeren of de plant een transparante vaas nodig heeft.

Advertisement

2. Snoeien

2. Snoeien

Pinterest

3 dagen nadat de bloemen zijn uitgevallen, kunnen we de steel boven het tweede oog knippen. Op deze manier zorgen we ervoor dat onze geliefde plant weer gaat bloeien. Gebeurt dit niet na het snoeien, dan kun je de hele tak afknippen en zul je zien dat de orchidee weer gaat bloeien.

3. Bodembemesting

3. Bodembemesting

Pinterest

De potgrond die voor de teelt van de orchidee wordt gebruikt, moet met grote zorg worden gekozen en mag geen eenvoudige universele potgrond zijn; deze plant met haar prachtige bloemen heeft namelijk speciale potgrond nodig om probleemloos te kunnen groeien. In de gespecialiseerde en best voorziene kwekerijen kunnen we potgrond voor orchideeën vinden.

4. Geef de plant goed water

4. Geef de plant goed water

Pinterest

Het goed water geven van een orchidee is essentieel voor het voortbestaan van de plant en hier moet goed op worden gelet. In feite groeien orchideeën in een tropische habitat, op stammen, en hebben ze hun wortels niet direct in het water. Juist om deze reden mag er niet teveel water worden gegeven: we moeten altijd de aarde controleren, voelen onder de oppervlaktelaag om er zeker van te zijn dat deze goed droog is - alleen dan kunnen we de plant water geven. We raden aan om de orchidee 's ochtends water te geven, waarbij je moet letten om stilstaand water te vermijden.

Advertisement