De 11 heilzame eigenschappen van basilicum en hoe het ook in huis weelderig groeit - BekijkDezeVideo.nl
x
De 11 heilzame eigenschappen van basilicum…
Elke dag vind ze bloemen bij de deur: dit is de buurvrouw die we allemaal willen hebben 22 willekeurige foto's die op het eerste gezicht onbegrijpelijk zijn

De 11 heilzame eigenschappen van basilicum en hoe het ook in huis weelderig groeit

13 Juni 2018 • Door Janine
3.672
Advertisement

Wanneer we zeggen "een naam, een bestemming". De basilicum, waarvan de term afgeleid is van het Griekse basilikon en betekent "koninklijke plant", kan niet ten onrechte worden beschouwd als de koning van aromatische planten. Wijdverspreid in de Italiaanse culinaire traditie, is het een specerij die oorspronkelijk uit India komt, en wordt ook veel gebruikt in Aziatische keukens. Zijn faam - en zijn naam - moet echter niet alleen worden toegeschreven aan het brede gebruik ervan op gastronomisch gebied, maar ook aan de vele gunstige eigenschappen die deze plant verbergt achter zijn bescheiden uiterlijk en intense aroma.


Gunstige eigenschappen van basilicum en hoe je ervan profiteert!

foto: maxpixel.net

De basilicum, in zijn vele variaties, bevat kostbare essentiële oliën, die het zijn kenmerkende geur in verschillende nuances geeft. In het bijzonder heeft de veel voorkomende soort in Italië zijn aroma te danken aan eugenol, een chemische substantie die ook aanwezig is in kruidnagel; andere soorten delen de stoffen die verantwoordelijk zijn voor de typische geur van citroen, munt en zoethout.

Over het algemeen heeft basilicum de volgende eigenschappen:

 • ontstekingsremmend
 • anti-oxidanten
 • pijnstillend
 • koortswerend
 • leverbeschermer
 • antistress
 • bescherming van bloedvaten
 • versterking van het immuunsysteem
foto: maxpixel.net

Maar waar wordt het voor gebruikt?

 1. Hoofd. De basilicumblaadjes zijn goed voor de zenuwen en kunnen onze geheugencapaciteit verbeteren. Ook zijn ze een uitstekende remedie tegen hoofdpijn. Hoe? Het hoofd masseren met basilicumolie of verse basilicum, of een afkooksel drinken op basis van basilicumbladeren.
 2. Ademhalingssysteem. De basilicum is nuttig om het slijm van de bronchiën te elimineren en niet toevallig is het een belangrijk onderdeel van hoestsiropen en slijmoplossers.
 3. Griep en verkoudheid. In deze gevallen kan een afkooksel op basis van basilicum, kruidnagel en zeezout een effectief middel zijn.
 4. Keelpijn. Tegen dit kwaaltje kun je een goede en eenvoudige kruidenthee proberen, bereid met kokend water en basilicumbladeren, met ontstekingsremmende eigenschappen. Om te drinken of te gebruiken om te gorgelen.
 5. Nieren. Een ander gemakkelijk te bereiden drankje is het sap of de infusie van basilicum met toevoeging van honing, wat helpt om de nieren te versterken.
 6. Hart. Basilicum helpt het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen door als een cardioprotector te fungeren.
 7. Stress. Recente studies tonen de effectiviteit van dit aromatische kruid in de strijd tegen angst en stress.
 8. Mond en maag. Als een mondspoeling is basilicum-sap aangewezen om de ontsteking van de mondholte te bestrijden.
 9. Insecten. Basilicum is een praktisch natuurlijk afweermiddel dat muggen op afstand houdt en helpt om larven te elimineren - het is raadzaam om het in de buurt van waterbronnen te plaatsen.
 10. Parasitische paddestoelen. Deze aromatische plant heeft bekende fungicide eigenschappen die moeten worden uitgebuit voor een biologische moestuin.
 11. Huid. Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen kan basilicum op een rode huid worden aangebracht, maar ook bij puistjes en acne heeft het goede resultaten.

(Ondanks de vele heilzame eigenschappen van basilicum, moet je niet in de verleiding komen om het te vervangen door je arts! Neem hoe dan ook contact op met een specialist.)

Advertisement

Teelt

Vanwege de vele gunstige effecten kun je niets anders doen dan basilicum meteen te planten! Het is heel eenvoudig te telen: het is zowel voor binnen als buiten geschikt. Het is een plant die weelderig kan groeien; dus als je niet veel ruimte hebt, neem dan een middelgrote vaas, om de groei van de wortels te controleren. Zet het in de zon en geef regelmatig water; snijd de witte bloemen af die periodiek verschijnen, om te voorkomen dat het te houtachtig wordt.

Tags: NuttigTuinierenGreen
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt