Christusdoorn: welke je moet kiezen en hoe je deze prachtige plant kunt laten groeien

Janine image
door Janine

20 September 2023

Christusdoorn: welke je moet kiezen en hoe je deze prachtige plant kunt laten groeien
Advertisement

Iedereen die van planten en groen in het algemeen houdt en graag zijn tuin of terras verzorgt, zal deze prachtige plant met schitterende bladeren en delicate, kleurrijke bloemen wellicht kennen. Bekend als de Christusdoorn, staat de schoonheid ervan buiten kijf en het hebben van een of meer van deze planten zal onze buitenruimte zeker verfraaien.

Ben je nieuwsgierig om hem te leren kennen en te begrijpen hoe je hem kunt laten groeien, zodat hij altijd weelderig is? Laten we samen kijken naar de beste manier.

Hoe de Christusdoorn te cultiveren

Hoe de Christusdoorn te cultiveren

Pxfuel

Euphorbia milii of ook wel bekend als Christusdoorn, is een groenblijvende plant met felgekleurde bloemen die afkomstig is uit Madagaskar en zeer geschikt is als sierheester voor zowel de interne als externe omgeving van onze huizen. Het belangrijkste kenmerk van dit kleine groene juweeltje is dat de stengel volledig bedekt is met doornen, heldergroene, gele of gestreepte bladeren en prachtige bloemen in vele kleuren.

Er een kweken is heel eenvoudig. Allereerst moet gezegd worden dat het een zeer resistente plant is. Hij houdt van de volle grond, maar lijdt er niet onder als hij in potten wordt gekweekt. Het is een struiksoort die zeer goed bestand is tegen hoge temperaturen en veel licht nodig heeft om weelderig te kunnen groeien. Het zou ideaal zijn om hem naast een raam of buiten te plaatsen, maar zorg ervoor dat je hem niet in direct zonlicht plaatst. Dit zou de gezondheid van de kleine ovale bladeren in gevaar kunnen brengen.

Advertisement

Een paar stappen om hem weelderig en prachtig te maken

Een paar stappen om hem weelderig en prachtig te maken

Pxfuel

De Christusdoorn heeft niet heel veel water nodig. Integendeel, je moet voorkomen dat je hem te veel water geeft, omdat hij daar last van kan hebben. In de zomer is twee keer per week voldoende, terwijl in koudere periodes elke twee weken water geven genoeg is.

Om ervoor te zorgen dat er geen sprake is van overtollige waterstagnatie, is het ook raadzaam om de voorkeur te geven aan een grondsoort die doorlatend is, bijzonder geschikt voor deze plantenfamilie. En als je wilt dat je plant nog meer groeit, kun je zelfs één keer per maand een specifieke meststof voor vetplanten geven, waarbij je ervoor zorgt dat parasieten en schildluis ons kleine groene juweel niet aantasten.

Zoals we hebben gezien, kost het niet veel moeite om zo’n wonder in huis te hebben. Net als veel andere vetplanten heeft ook de Christusdoorn niet al te veel zorg nodig, maar is wel goed resistent en zal ons terras, tuin of woonkamer het kleuraccent geven dat ontbrak. Ken jij deze prachtige plant?

Advertisement