13 toepassingen van afwasmiddel die je niet kende en je eerder had willen weten

Janine

11 Juni 2018

13 toepassingen van afwasmiddel die je niet kende en je eerder had willen weten
Advertisement

Afwasmiddel wordt uiteraard vooral gebruikt om vaatwerk en bestek te ontvetten, maar het moment is gekomen om dit product in een ander licht te bekijken. In feite zijn er veel andere toepassingen die afwasmiddel als belangrijkste ingrediënt hebben: het verwijderen van wijnvlekken, het glanzen van sieraden, ontvetten van olie, de was doen, dit alles is mogelijk met het gebruik van afwasmiddel zonder specifieke producten te kopen.

Advertisement
M.Minderhoud/Wikimdia

M.Minderhoud/Wikimdia

 • Het schoonmaken van tuinmeubels. Elk jaar hetzelfde verhaal, je moet de tuinmeubels grondig schoonmaken, maar deze keer slaag je er op een eenvoudige manier in. Door afwasmiddel te gebruiken, verwijder je al het vuil van de afgelopen maanden: verdun het afwasmiddel in water en poets met een ruw sponsje.
 • Een schroef in hout schroeven. Ben je een schroef in een houten paneel aan het schroeven, maar zweet je peentjes? Giet een druppel zeep op de schroef, het zal werken als een smeermiddel!
 • Bestrijdingsmiddel voor mieren en andere insekten. Om mieren weg te houden, maak je een afweermiddel op basis van afwasmiddel en water en spuit je het langs de deuren, ramen en bij de drempels.
 • Onkruidverdelger. Wil je af van het onkruid in je tuin? Spuit dan een oplossing bereid met zout, azijn en afwasmiddel op de plaatsen waar je wilt.
 • Verwijderen van olievlekken. Heb je een olievlek op de vloer in de garage opgemerkt? Strooi eerst wat bicarbonaat neer om het vet te absorberen, en giet dan wat druppels afwasmiddel en poets vervolgens met een niet-metalen borstel.
pixabay.com

pixabay.com

 • Het voorkomen van beslagen ramen. Dit is echt een handig trucje, vooral voor de ramen van de auto. Om te voorkomen dat ramen beslaan, doe je een druppeltje afwasmiddel op een schoon en zacht doekje, en maak je het raam schoon tot er geen zeep meer te zien is.
 • Verwijderen van wijnvlekken. Dit is het recept om rode wijnvlekken meteen te verwijderen. Voeg een theelepel afwasmiddel toe aan een kopje waterstofperoxide. Wrijf met een schone doek, en spoel vervolgens af.
 • Zelfgemaakte bellenblaas. Bellen blazen is een leuk tijdverdrijf voor kinderen. Je kunt het zelf maken door een paar druppels afwasmiddel in een flesje water te doen. Om een bel te maken kun je een specifiek accessoire gebruiken, maar ook een rietje.
 • Alternatief voor wasmiddel. Is het wasmiddel voor de wasautomaat op? Geen probleem, afwasmiddel is een goed alternatief. Doe er de helft in, afhankelijk van de lading, om schuimvorming te voorkomen.
 • Afweermiddel voor vlooien. Afwasmiddel is een geweldig schild tegen vlooien. Voeg een kleine hoeveelheid toe aan de zeep die je gebruikt voor het wassen van je viervoeter.

 

 

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

 • Ben je de klimop zat? Afwasmiddel is een zeer goede remedie. Smeer er wat van op de bladeren (draag rubberen handschoenen) en binnen een paar dagen zie je de klimop verdwijnen.
 • Glansmiddel voor sieraden. Je kunt je sieraden weer laten glanzen door deze onder te dompelen in een oplossing van water en afwasmiddel: gebruik een penseel om de oppervlakkige patina te verwijderen en spoel ze vervolgens af.
 • Ijszakken. Maak je eigen ijszak zelf, door een plastic zak met hermetische sluiting te vullen met afwasmiddel. De zeep bevriest niet helemaal, maar koelt genoeg om behulpzaam te zijn in geval van nood.
Jennifer Dickert/Wikimedia

Jennifer Dickert/Wikimedia

Advertisement