Als kind werd ze 9 maanden lang ontvoerd: 20 jaar later stuurt ze een bericht naar ouders over de hele wereld

Janine image
door Janine

26 September 2018

Als kind werd ze 9 maanden lang ontvoerd: 20 jaar later stuurt ze een bericht naar ouders over de hele wereld
Advertisement

Helaas lezen we dagelijks vreselijk nieuws uit de wereld: gewelddadige ervaringen die we zelfs onze ergste vijand niet toewensen, en die ons ontzet en vol afschuw tegenover het onvermogen achterlaten. Waarom gebeurde het?, vraag je je af, zonder een verklaring te vinden.

Elizabeth Smart lijkt het echter te hebben gevonden. Gedurende 9 maanden ontvoerd en verkracht, was ze in staat om de kracht te vinden om verder te gaan en de gruweldaden te overwinnen. Nu nodigt ze ouders over de hele wereld uit om aandacht te schenken aan drie aspecten van hun relatie met hun kinderen.

Advertisement
american web media

american web media

Salt Lake City, Verenigde Staten. Het is 2002 en Elizabeth is pas 14 als iemand op een avond haar kamer binnenkomt, haar met een mes bedreigt, en haar wegsleept. De familie zal haar pas weer meer dan negen maanden later zien.

Iemand was echter - machteloos - getuige van de scène geweest: haar zus Mary Katherine, die deed alsof ze sliep, kon later een beschrijving van de ontvoerder geven. Dus het was gemakkelijk om de ontvoerder te identificeren: Brian David Mitchell, een man die wat klusjes had gedaan in de woning van de familie Smart.

Advertisement
american web media

american web media

Mitchell bracht Elizabeth naar de bergen, waar hij op een camping woonde met zijn vrouw Wanda Eileen Barzee: daar misbruikten ze gedurende negen maanden het meisje met allerlei soorten geweld. Maar Elizabeth slaagde er op wonderbaarlijke wijze in om te overleven.

Deze zaak kreeg al snel nationale bekendheid, en heel Amerika zocht naar het meisje; tot op een dag een motorrijder Mitchell herkende, waardoor de politie hem en zijn vrouw konden arresteren en Elizabeth redden.

american web media

american web media

16 jaar zijn voorbij gegaan; vandaag is Elizabeth gelukkig getrouwd, moeder van twee prachtige kinderen en werkt ze als pleitbezorger voor kinderveiligheid - en in dit opzicht wil ze belangrijk advies geven aan alle ouders, in het licht van haar verschrikkelijke ervaring:

• 1. Laat je kind begrijpen dat het onvoorwaardelijk geliefd is, en leg de betekenis van de term "onvoorwaardelijk" uit;

• 2. Leg aan je kind uit dat niemand het recht heeft om hem bang te maken, pijn te doen of hem te schaden op welke manier dan ook en om welke reden dan ook, wie dan ook;

• 3. Vertel je kind dat het de ouders moet vertellen over incidenten van geweld, geleden of bedreigd.

Het lijken misschien logische adviezen, maar dat zijn ze niet: vaak is het de onverschilligheid en de afwezigheid van ouders om de deuren te openen voor mogelijk gevaarlijke situaties!

Advertisement