De rol die ooms en tantes kunnen spelen in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen

Janine image
door Janine

28 September 2018

De rol die ooms en tantes kunnen spelen in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen
Advertisement

We hebben al verschillende keren gezegd hoe belangrijk het is om kinderen met liefde groot te brengen: algemeen wordt aangenomen dat deze affectie door ouders en grootouders moet worden toegepast, maar in families zijn er nog andere belangrijke personen die deel uitmaken van de opvoeding van een kind: ooms en tantes.

De ooms en tantes zitten tussen ouders en grootouders in: ze zijn net zo jong als de ouders, met dit verschil dat ze kunnen genieten van het feit dat het uiteindelijk niet hun kind is, een beetje zoals de grootouders het zien. De lichte "emotionele afstandelijkheid" en het feit dat ze nog steeds fysiek krachtig zijn, zijn de noodzakelijke ingrediënten om een zeer belangrijke figuur in het leven van een kind en ook in die van de toekomstige volwassene te creëren.

via Psychology Today

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

De ouders nemen het niet persoonlijk, maar het is een waarheid dat ooms en tantes een figuur vormen parallel aan dat van de ouder: integendeel - zouden we kunnen zeggen -, zij zullen het kind extra helpen, omdat het uiteindelijk niet hun eigen kind is.

Ze kunnen de verwijten, zorgen en alle dingen die een ouder noodzakelijkerwijs moet volgen vermijden: kortom, ooms en tantes genieten alleen van de leuke kant van hun neefjes en nichtjes. En hetzelfde geldt voor de kinderen. Met hun ooms en tantes genieten ze van de voordelen van volwassenen, zonder de typische druk van hun vader en moeder.

Ouders zouden trots moeten zijn op het hebben van vergelijkbare figuren aan hun zijde, maar niet te: vooral tijdens de jeugd, wanneer er zich waarschijnlijker problemen zullen voordoen, zullen kinderen een "veilige" vertrouweling hebben. Indien nodig zullen de ooms en tantes in staat zijn om de meest delicate situaties aan de ouders te melden, anders zullen zij het geheim tussen hen en de kinderen bewaren.

Ooms en tantes hebben onvermijdelijk meer geduld dan ouders: we geven niemand de schuld, het is normaal om een andere houding aan te nemen wanneer je bijna elk moment van de dag contact hebt met het kind. Als gevolg hiervan kunnen ooms en tantes de meest geschikte figuren zijn om te helpen met huiswerk en in alle situaties waarin geduld een belangrijk ingrediënt is.

De ooms en tantes transformeren het onthechten tenslotte tot meer ontspanning: ze nemen de angsten weg die kunnen ontstaan bij een ouder die zijn kind snel ziet groeien, en genieten van alle successen van hun neef of nicht. Ooms en tantes moedigen kinderen altijd aan om het hoofd te bieden aan de kleine en grote uitdagingen van het leven, en dit zal tot grote hulp zijn voor kinderen.

Ze zullen altijd weten dat ze kunnen rekenen op een betrouwbare, aanwezige persoon die hen in tijd van nood zal helpen: ooms en tantes zijn immers altijd aanwezig in de geest van een kind, ook als ze volwassen zijn.

Zelfs als ze ver weg zijn, hebben ooms en tantes altijd een plaats in ons hart en hebben we altijd een onveranderd vertrouwen in ze.

En jij, heb je je ooms en tantes vandaag al verteld hoeveel je van ze houdt?

Advertisement