Daarom is fysiek contact zo belangrijk voor kinderen

door Janine

08 Maart 2019

Daarom is fysiek contact zo belangrijk voor kinderen
Advertisement

Bij een baby zijn de twee belangrijkste zorgen voeding en slaap. Generaties van moeders en vaders hebben onderzoek gedaan, om raad gevraagd en geluisterd naar advies over het voeden van hun kinderen en hoe ze beter kunnen slapen en voorkomen dat ze 's nachts te vaak wakker worden. Naast deze natuurlijke gedragingen, die in wezen een onderdeel van de ontwikkeling zijn, is een andere vaak over het hoofd geziene factor lichamelijk contact, of liever gezegd knuffels.

via bebesymas.com

Advertisement
Daarom is fysiek contact zo belangrijk voor kinderen - 1

Eten en slapen zijn beslist primaire behoeften voor een kind, maar dat geldt ook voor de nabijheid van de vader en de moeder. Knuffels zijn een prachtige manier om warmte, comfort en liefde te stimuleren, met voordelen op zowel korte als lange termijn. Wanneer een kind via contact om aandacht en genegenheid vraagt, is het geen simpele gril, maar een echte noodzaak.

Onder de geleerden van kinderpedagogiek zijn er mensen die zeggen dat het kind laten wennen aan "te veel knuffels" negatief is voor de emotionele groei. Vanuit dit oogpunt kan men de ene of de andere kant geen gelijk of ongelijk geven, maar het lijkt op zijn minst overdreven om de manifestaties van genegenheid tegenover een kind te beschouwen als een element om in kleine doses aan te bieden, juist voor hun welzijn.

Bedenk dat bij diersoorten, van zoogdieren tot vogels, geen enkele "moeder" zich zou verwijderen van haar kinderen. Liefde geven is iets natuurlijks, er is geen reden om het te ontkennen of te onderdrukken. Een baby die in de wieg huilt stopt bijna onmiddellijk zodra hij wordt opgepakt en valt snel in slaap. De reden is dat hij zich in de armen van de ouders kalm en veilig voelt, en zelfs als hij te jong is om te redeneren, voelt hij het eenvoudigweg instinctief.

Advertisement
Daarom is fysiek contact zo belangrijk voor kinderen - 2

Knuffels zijn een vorm van dialoog tussen volwassenen en kinderen wanneer ze nog niet de middelen hebben ontwikkeld om op een andere manier te communiceren. Met lichamelijk contact wordt een diepe band gelegd die in de loop der jaren zal voortduren en de basis legt voor de emotionele relatie tussen ouders en kinderen. Knuffels zijn geen afhankelijkheid, maar een behoefte, iets elementairs, essentieels, dat voedt en zorgt voor de baby, op zijn minst evenveel als eten en slapen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs een verband aangetoond tussen fysiek contact en de ontwikkeling van het immuunsysteem. Dus de volgende keer dat je baby huilt, heeft hij misschien geen honger of slaap, maar wil hij gewoon geknuffeld worden.

Advertisement