Een arts vraagt terminaal zieke kinderen wat de belangrijkste dingen in het leven zijn: de antwoorden laten hem sprakeloos

Janine image
door Janine

15 Oktober 2018

Een arts vraagt terminaal zieke kinderen wat de belangrijkste dingen in het leven zijn: de antwoorden laten hem sprakeloos
Advertisement

Wij volwassenen kunnen veel van kinderen leren, vooral als het gaat om het stellen van prioriteiten in het leven. In de loop van ons bestaan richten we ons vaak op zeer marginale aspecten, zoals het kopen van een nieuwe auto of het koesteren van wrok, waardoor we de redenen uit het oog verliezen waarom het bestaan zelf de moeite waard is. In vergelijking met kinderen kunnen we de prioriteit naar een menselijk niveau terugbrengen, ons eraan herinneren hoe mooi het is om van anderen te houden, vriendelijk te zijn, te glimlachen en dingen met filosofie te nemen.

De wijsheid van kinderen is bekend voor degenen die met hen werken, zoals Dokter Alastaie McAlpine, een specialist in palliatieve zorg in Kaapstad, Zuid-Afrika. Zijn taak is niet om te genezen, maar om palliatieve zorg te geven aan kinderen met terminale ziekten, om hen een minder pijnlijk einde te geven. De arts voerde een klein onderzoek uit en vroeg zijn jonge patiënten wat volgens hen de belangrijkste dingen in het leven waren. De antwoorden, vol verdriet maar ook van hoop, zijn een boodschap die de hele wereld zou moeten ontvangen: weten we zeker dat we precies weten wat ons leven echt geweldig maakt?

via Alastaie McAlpine

Advertisement

Dit zijn de lessen die we kunnen trekken uit de antwoorden van deze kinderen:

Dit zijn de lessen die we kunnen trekken uit de antwoorden van deze kinderen:

Alastaie McAlpine/Twitter

  1. Internet is niet het leven. Geen van de kinderen zei dat ze meer tijd wilden doorbrengen op internet, op Facebook of met het spelen van videogames.
  2. Dieren maken ons leven beter. Veel kinderen verwezen naar hun huisdieren, zeiden dat ze hen aan het lachen maakten, hen gezelschap hielden, of vertelden over die keer dat ze met de hond naar zee gingen en plezier hadden.
  3. Ouders zijn alles voor een kind. Veel kleine patiënten noemden hun ouders, hopend dat het op een dag beter met hen gaat, omdat ze ze altijd verdrietig zien (en we kunnen begrijpen waarom...).
  4. Ijs voor alles! Veel kinderen zeiden simpelweg dat ze hun geliefde ijsjes zouden missen... Wat zouden ze anders voor kinderen zijn?

Advertisement
Een arts vraagt terminaal zieke kinderen wat de belangrijkste dingen in het leven zijn: de antwoorden laten hem sprakeloos - 2

5. Je zorgen maken over het oordeel van anderen is tijdverspilling. Velen van hen betreurden het zich te veel zorgen te maken over wat hun leeftijdsgenoten dachten. Ze schaamden zich voor hun haar dat begon uit te vallen of de littekens van de operaties, maar toen beseften ze dat dat niet nodig was.

6. De zee is goed voor het humeur. Veel kinderen hebben gezegd dat de zee één van de dingen is waar ze het meest van houden en zich voor altijd zullen herinneren. Op het strand zijn, rennen, zwemmen... dit zijn eenvoudige maar onvergetelijke dingen!

7. Vriendelijkheid is een belangrijke waarde. Bijna alle kleine patiënten noemden daden van vriendelijkheid, zich die persoon herinnerend die aardig voor hen was of die gebeurtenis waardoor ze zich geliefd en verwend voelden, zelfs door mensen die ze niet kenden.

8. Boeken en verhalen maken het verschil. Veel van de kinderen hebben gezegd dat ze de boeken en verhalen van hun ouders zullen missen omdat ze hen erbij betrekken en aanmoedigen, veel meer dan films.

U.S. Air Force photo/Tech. Sgt. Patrick O'Reilly

U.S. Air Force photo/Tech. Sgt. Patrick O'Reilly

9. Lachen is essentieel. Iedereen zei dat ze dol waren op degenen die hen aan het lachen hadden gemaakt, of het nu een kennis was, een goochelaar die hen kwam opbeuren of een grappige buurman.

10. Dromen, altijd en hoe dan ook. Kinderen zijn dol op hun speelgoed en hun superhelden, omdat ze samen met hen dromen en zich een andere wereld voorstellen. Het heeft geen zin om te leven zonder je dromen te cultiveren!

11. Het gezin staat aan de basis van het leven. Alle patiënten, zonder uitzondering, hebben moeders, vaders, broers, zussen, neven, nichten, grootouders, ooms en tantes genoemd... Het gezin maakt ons veilig, geliefd en levend. Dat mogen we nooit vergeten!

Advertisement