Hoe meer tijd verstrijkt, hoe minder vrienden je hebt: daarom is er niets mis mee

Janine image
door Janine

26 Oktober 2018

Hoe meer tijd verstrijkt, hoe minder vrienden je hebt: daarom is er niets mis mee
Advertisement

Oudere en volwassen mensen worden vaak omringd door veel minder mensen dan ze in het verleden hadden: het zijn niet alleen de omstandigheden die de relatie met oude vrienden doen verwateren, er is ook een gebrek aan verlangen om bepaalde vriendschappen te behouden en nieuwe te maken. Als je jezelf ook hierin herkent, weet dan dat je niet de enige bent of raar: er zijn minstens 4 redenen waarom het normaal is dat dit gebeurt.

via elitedaily.com

Advertisement

Daarom tolereer je anderen steeds minder en waarom hier niets mis mee is.

Daarom tolereer je anderen steeds minder en waarom hier niets mis mee is.

pixabay.com

  1. De kansen verminderen om nieuwe mensen te ontmoeten: in het volwassen leven is het veel moeilijker om vrienden te maken, zowel omdat de kansen ontbreken als omdat de aanleg minder is. Ouder wordend begrijpen we hoe zeldzaam het is als een vriendschap voor altijd is en hoe groter de kans is dat deze door werkverplichtingen of door het gezin eindigt. Het leven van volwassenen is "vol", dus het wekelijkse uitje met vrienden wordt een maandelijks telefoontje, en dat is goed: het is de voortgang van het leven.
  2. Je wordt onverschilliger: als jongere leef je elke situatie als hoofdrolspeler. Als een vriend ruzie maakt met zijn partner of familie, wordt zijn malaise de jouwe en vice versa. Wanneer we opgroeien, realiseren we ons hoeveel interesse in het leven van anderen een verspilling van energie is. Een volwassene beseft dat hij niet in staat is om ieders problemen aan te pakken, hoe graag hij dat ook zou willen, en dat het van tijd tot tijd nodig is om afstand te nemen.
  3. Je hebt geen echte interesse om terug te gaan naar het verleden: ieder van ons is een zondaar die minstens één keer heeft gezegd: "Wat is het lang geleden! We zouden eens samen moeten afspreken!". Je kunt je geïsoleerd voelen als je de vele moeilijkheden van het volwassen leven onder ogen ziet, dus een duik nemen in het verleden kan spannend zijn. De waarheid is dat het niet gemakkelijk is om een jarenlange relatie te hervatten vanaf het punt waar het de laatste keer gestopt was: hoogstwaarschijnlijk zal de ontmoeting een flop zijn, geen van beide partijen kijkt er echt naar uit om de oude vriend te ontmoeten. De gouden regel is: als je niet in een korte tijd het tijdstip en de dag kunt vaststellen om elkaar te zien, dan betekent die we zouden eens moeten afspreken heel weinig. Doe jezelf de volgende keer een plezier: hou het in plaats van een leugen te vertellen op: "Ik was blij je weer te zien": geen van ons zal er zich slecht over voelen, integendeel!
  4. Je tijd wordt kostbaarder: als je jong bent, lijkt de tijd die je beschikbaar hebt eindeloos. Als volwassene lijkt het nooit genoeg te zijn. Daarom begin je waarde te hechten aan wat je eerder verwaarloosde om te doen wat je leuk vond: het gezin en de absolute rust om de week met de juiste energie te beginnen, nemen nieuw belang aan in de schaal van je prioriteiten.

Advertisement