De mythe van de feniks, oftewel het prachtige geschenk van veerkracht

Janine image
door Janine

29 December 2018

De mythe van de feniks, oftewel het prachtige geschenk van veerkracht
Advertisement

Er wordt gezegd dat de feniks herboren kan worden uit zijn as, dat hij in staat is het vuur te beheersen en dat het een oneindige wijsheid heeft: hiervoor beschouwde de psychoanalyticus Carl Gustav Jung het als een van de archetypen van het menselijke geweten. De mythe van de feniks, sinds de eerste verschijningen in de culturen van het Midden-Oosten, is te danken aan een zeer krachtig menselijk vermogen: veerkracht.

via Phoenix_(mythology)

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

De feniks is een mythologisch schepsel van vuur dat sinds de oudheid de kracht van wedergeboorte en veerkracht symboliseert. Dit wezen is de basis van vele culturen en legendes, en zijn referenties zijn te vinden in het grootste deel van het oosterse artistieke erfgoed en in de Grieks-Romeinse culturen. In China staat het bekend als Feng Huang en is het een uiting van grote integriteit en welvaart. De eerste historische tekens van de feniks stammen echter uit het Oude Egypte, waar dit dier werd vereerd als een god.

Advertisement
Bernard Gagnon/Wikimedia

Bernard Gagnon/Wikimedia

De feniks stierf en werd om de 500 jaar herboren en zijn figuur werd geassocieerd met een majestueuze reiger genaamd Bennu die de overstromingen van de Nijl, de zon en de dood vertegenwoordigde. Dit legendarische dier wist dat hij moest sterven en herboren moest worden om meer wijsheid te verwerven, dus bracht hij zijn leven lang door met vliegen naar Egypte en het verzamelen van materialen om zijn nest te bouwen, gemaakt van verfijnde elementen zoals kaneelstokjes en mirre. Eenmaal voltooid en na het zingen van prachtige melodieën, stond de feniks in brand en herrees drie dagen later sterker en wijzer dan ooit uit zijn as. Nadat hij zijn nest had verlaten in Heliopolis, de stad van de zon, begon een nieuwe cyclus die een bron van inspiratie kon zijn voor het Egyptische volk.

Pixabay

Pixabay

Als we erover nadenken, doet de Egyptische gelijkenis van de feniks sterk denken aan de psychologische dimensie van veerkracht. De constructie van een "nest" waarin je mentaal en fysiek verrijkt kunt worden en waar je opnieuw kunt beginnen na tegenspoed, herinnert in feite de innerlijke kracht die nodig is wanneer we de harde tegenslagen van het lot moeten absorberen door een beroep te doen op al onze energieën.

Net als de as van de feniks worden eerdere ervaringen, negatief of positief, niet weggevaagd door de wind: ze maken deel uit van ons bestaan en dienen om een sterker en wijzer persoon te vormen; een persoon die een bron van inspiratie voor anderen zou kunnen worden, maar die bovenal steeds meer leert om in zichzelf te geloven.

Advertisement