Die slechte gewoonte om je door alles beledigd te voelen

Janine image
door Janine

27 December 2018

Die slechte gewoonte om je door alles beledigd te voelen
Advertisement

Iedereen kent wel iemand die snel beledigd is. Op elk moment kunnen ze zich irriteren door een verkeerd woord, een banale grap of door een vergeetachtigheid. Omgaan met dit soort mensen is helemaal niet eenvoudig, want vaak is hun reactie volledig onvoorspelbaar.

Leven door je door alles en iedereen beledigd te voelen, kan heel stressvol zijn, net als iemand ons verhindert dat we onszelf zijn. Wat te doen in deze gevallen?

via madamenoire.com

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Normaal gesproken is de reden dat we ons beledigd voelen, omdat iemand ons met superioriteit behandeld, zonder respect. Mensen die zich door alles beledigd voelen, reageren om verschillende redenen als volgt:

Gevoel van minderwaardigheid: ze haten uiteraard zelf ook het gevoel dat ze door iemand met superioriteit worden behandeld. Aan de basis van dit gevoel staat echter een zeer zwak gevoel van eigenwaarde waardoor het lijkt alsof iedereen zijn inferioriteit wil benadrukken. Vaak is dat niet zo en is het slechts een vertekening van de werkelijkheid.

Egocentrisme: mensen die te snel beledigd zijn, hebben vaak ook een onevenredig ego. Wanneer je te veel belang hecht aan jezelf, heb je het gevoel alle ogen op je gericht te hebben, maar ook alle kritiek.

Starre manier van denken: aan de basis van extreme prikkelbaarheid, kan ook een zeer gesloten mentaliteit zijn. Wanneer de dingen anders gaan dan je dacht, kan dit ertoe leiden dat je denkt dat iemand het expres heeft gedaan, alleen maar om een ​​negatieve reactie uit te lokken.

Advertisement

Het juiste belang hechten aan beledigingen.

Het juiste belang hechten aan beledigingen.

Tambako The Jaguar/Flickr

Wanneer iemand zich door alles en iedereen beledigd voelt, wordt het moeilijk om een ​​echte aanval te onderscheiden van een aanval die dat niet is: in het eerste geval is het volkomen legitiem om zichzelf te verdedigen als dat nodig is, maar elke gelegenheid aangrijpen kan relaties met andere mensen verpesten.

Hoe het juiste gewicht te herstellen voor echte en vermeende beledigingen? Hier zijn enkele tips die van pas kunnen komen:

Niemand beledigt je, jij bent degene die je beledigt voelt: het herhalen van deze uitdrukking als een mantra kan je helpen te begrijpen wanneer de belediging onvrijwillig is. Niemand heeft de plicht om te handelen volgens onze verwachtingen; als je je toevallig hierdoor beledigd voelt, zijn het misschien niet de anderen die het bij het verkeerde eind hebben.

Geen oordeel, positief of negatief, zal je leven veranderen: het feit dat je je beledigd voelt is vaak omdat je te veel belang hecht aan wat anderen denken. We moeten proberen een evenwicht te bewaren dat niets te maken heeft met het oordeel van anderen.

Laat mensen zijn zoals ze zijn: ken je het gezegde de wereld mooi is omdat het gevarieerd is? Wel, dat klopt. In de wereld is iedereen anders en de uitdaging is om het karakter van anderen te accepteren zonder hen te dwingen te veranderen.

Lach om jezelf: wie alles te persoonlijk neemt, beoordeelt zichzelf te serieus: leren jezelf voor de gek te houden is een manier om ook dat wat de anderen zeggen van je af te laten glijden.

Ongevoelig worden is niet goed, maar als je te gevoelig zou zijn voor wat anderen zeggen, is het goed om de juiste balans te vinden!

Advertisement