Melancholie rond kerst: volgens sommige experts ligt het misschien aan het onbewuste en de manier waarop de feestdagen worden beleefd

Janine image
door Janine

24 December 2018

Melancholie rond kerst: volgens sommige experts ligt het misschien aan het onbewuste en de manier waarop de feestdagen worden beleefd
Advertisement

De flonkerende lichtjes, kerstliedjes die de stad in vervoering brengen, de huizen schitteren door kleuren en lampjes. Waar komt dit verdrietige gevoel vandaan, als alles om je heen vreugde uitstraalt?

Het is niet ongewoon om je verdrietig en weemoedig te voelen bij feestelijke gelegenheden wanneer je denkt dat je gelukkig moet zijn. Dit is een aandoening die welbekend is bij experts, die het uitleggen door ons onbewuste in het spel te brengen. Dat is de reden waarom we met Kerstmis vaak neerslachtig zijn.

via psicoadvisor.com

Advertisement
pexels.com

pexels.com

Experts noemen het "Kerstdepressie" of meer in het algemeen "reactie op feestdagen": het is de toestand waarin we gevoelens hebben die ogenschijnlijk ver afstaan met wat er op een bepaald moment gebeurt. Daarom voel je je met Kerstmis verdrietig, zoals ook kan gebeuren op oudejaarsavond, met Pasen, of op de dag van je verjaardag.

Advertisement
pexels.com

pexels.com

De reden waarom het mogelijk is om je op deze manier te voelen, is het gevoel van ontoereikendheid: niet alleen voel je niet dat geluk dat door alle anderen gedeeld wordt, maar je voelt je er ook schuldig over.

Geluk is, in tegenstelling tot wat men zou denken, niet besmettelijk: integendeel, wanneer het wordt "gedwongen" en zelf-geïnduceerd, zal het zeer waarschijnlijk tegengestelde gevoelens opwekken. Bovendien maken deze feestdagen meestal plotselinge veranderingen aan in de routine die vaak prikkelbaarheid veroorzaken.

Het is een feit dat er voor ons onderbewustzijn geen kerstmis of een andere gelukkige vakantie bestaat: alleen wijzelf en wat we ervaren bestaan. Daarom is het niet gezegd dat met Kerstmis een slecht humeur plaats maakt voor vreugde.

pexels.com

pexels.com

Er kunnen ook andere factoren zijn die kunnen bijdragen aan een kerstdepressie:

• Moeilijkheden om je goed te voelen met het gezin
• Stress veroorzaakt door de urgentie van het geven van geschenken
• Veel uitgaven
• Trauma's geassocieerd met de kerstperiode
• Karakteristieken van de winterperiode (koud en weinig licht)
• Hoge verwachtingen voor de feestdagen.

pixabay.com

pixabay.com

Het herkennen van de symptomen van een "Kerstdepressie" is heel eenvoudig: verdriet, angst, prikkelbaarheid, hoofdpijn, slapeloosheid, eetluststoornissen. Deze symptomen komen ook voor bij vele andere aandoeningen, maar in dit geval verdwijnen ze enkele dagen na het einde van de feestdagen.

Hoe kun je de feestdagen op de beste manier doorbrengen, zonder dat het verdriet de overhand krijgt?

Wat je zeker niet moet doen, is jezelf ervan overtuigen dat je ten koste van alles blij moet zijn; dit zou de dingen alleen maar erger maken. In deze situatie moeten de emoties een eigen ruimte hebben, of ze nu negatief of positief zijn. In feite zijn de meeste psychische stoornissen geassocieerd met een onderdrukking van emoties. Vanuit een praktisch oogpunt kan het nuttig zijn om een klein geschenk, een gebaar van zorg en aandacht naar zichzelf te maken dat de stemming kan verbeteren.

Advertisement