Door je huis alvast te decoreren voor Kerstmis, worden mensen gelukkiger: een studie suggereert het

Janine image
door Janine

29 Oktober 2020

Door je huis alvast te decoreren voor Kerstmis, worden mensen gelukkiger: een studie suggereert het
Advertisement

Alvast Vrolijk Kerstfeest! Ook al duurt het nog een paar maanden voordat de meest magische periode van het jaar aanbreekt, heb je, terwijl je kinderen misschien niet kunnen wachten om de cadeau’s uit te pakken die onder de boom liggen, misschien het plotselinge verlangen om de kerstversieringen uit de kast te halen om je huis in te richten met kleuren en lichtjes die dit feest kenmerken. Het maakt niet uit hoe vroeg, soms kan alleen al het genieten van die sfeer ons gelukkiger maken.

via Science Direct

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het psychologische aspect van Kerstmis, dat door veel psychotherapie-experts is geanalyseerd; niet alleen helpt het ruim van tevoren versieren van het huis voor de feestdagen het hormoon dopamine, het hormoon dat het gevoel van ontspanning en geluk produceert, vrij te geven, maar het slaagt er ook in om ons weer te verbinden met de onbezorgde jeugd van onze kindertijd, met het gevoel van nostalgie uit het verleden van ons betere leven dat ons kan helpen onszelf beter te begrijpen.

Een aanname waar de psychotherapeut Amy Morin het mee eens is, die commentaar geeft op het "verwachte" effect van kerstversieringen in huis en de bijna therapeutische functie ervan: "De kerstdagen wekken een gevoel van nostalgie op. Nostalgie helpt mensen te verbinden met hun persoonlijke verleden en helpt hen hun identiteit te begrijpen."

Advertisement
Icon Scout

Icon Scout

Morin voegt er bovendien aan toe: "Voor velen is het vroeg aanbrengen van kerstversieringen een manier om weer in contact te komen met hun kindertijd." De therapeutische functie van de lichtjes en kleuren van Kerstmis kan zijn positieve effecten hebben, zelfs bij degenen die deze periode niet noodzakelijkerwijs associëren met de zorgeloze kindertijd, maar met het verlies van dierbaren, dezelfden met wie we ons traditioneel herenigen tijdens deze periode. Om deze reden voegt de psychotherapeut toe: "Door het huis van tevoren in te richten voor de feestdagen, kunnen deze mensen zich meer verbonden voelen met de herinnering aan de persoon die ze verloren hebben."

Voel je dus niet schuldig als je je huis midden in de herfst wilt versieren, wanneer het iedereen te vroeg zal lijken om de magie van Kerstmis te vieren: het is niet alleen een manier om je weer als kind te voelen zoals vroeger, maar om weer contact te maken met je ware zelf, degene die je van kinds af aan heeft gevormd tot wat je nu bent.

Advertisement