4 dagen per week werken zou een voordeel zijn voor de gezondheid, de productiviteit en het milieu - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
4 dagen per week werken zou een voordeel…
Beter een waardige eenzaamheid dan een relatie die ons niet tevreden stelt Op vakantie gaan houdt ziektes ver weg

4 dagen per week werken zou een voordeel zijn voor de gezondheid, de productiviteit en het milieu

Door Janine
1.853
Advertisement

Degenen die in het moderne tijdperk leven beschouwen de klassieke werkweek - van maandag tot vrijdag en van 9.00 tot 17.00 - de absolute normaliteit. Veel mensen weten echter niet dat deze levensstijl een verovering was die werd verkregen na een lange en moeilijke strijd, toen de diensten in fabrieken uitputtend en de beveiliging ontoereikend waren.

Voor degenen die aan het begin van de vorige eeuw leefden, leek alleen al het idee om "slechts" 5 dagen per week 8 uur per dag te werken, praktisch een dwaasheid. Het verhaal lijkt zich vandaag te herhalen, wanneer we het hebben over de mogelijkheid om slechts 4 dagen per week te werken.

foto: pixabay.com

Het digitale tijdperk heeft tegenwoordig geleid tot zeer strakke werkritmes, zozeer zelfs dat mensen in veel gevallen hun lunchpauze overslaan of extra diensten draaien. Echter, paradoxaal genoeg vertaalt deze trend zich in plaats van het verhogen van de productiviteit in een daling van het rendement. Sterker nog, stress en vermoeidheid zorgen niet alleen voor minder efficiëntie, maar zorgen ervoor dat werknemers vaker ziek zijn.

In landen waar de 4-daagse werkweek is getest, zijn minder afwezigheden geregistreerd en mensen kunnen zich in de loop van de tijd meer toeleggen op zichzelf en fysieke activiteit.

foto: pixabay.com

Minder werkdagen betekent niet alleen meer welzijn voor mensen, maar ook voordelen voor het milieu. Van 7 tot 4 dagen betekent in feite 3 dagen wanneer werknemers niet gedwongen worden om met de auto te reizen om naar het werk te gaan. Dit betekent minder vervuilen en minder brandstof uitgeven. Gedurende dezelfde periode blijven de kantoren gesloten en verbruiken ze een enorme hoeveelheid minder energie.

Veel voordelen dus, voor het welzijn van mensen en voor de gezondheid van de planeet. Bedenk dat het verminderen van de hoeveelheid werkuren van een persoon met slechts 10%, de ecologische voetafdruk met 15% vermindert. Dit laatste is de maat voor de hoeveelheid CO2-uitstoot en broeikasgassen die vrijkomen in de atmosfeer tijdens menselijke activiteiten.

Ten slotte is er de bovengenoemde kwestie van de productiviteit, die zou worden verbeterd dankzij een grotere concentratie en helderheid van minder vermoeide werknemers. Tot nu toe is de 4-daagse werkweek slechts een mogelijkheid, maar als we het verleden vergelijken met het heden kan het als een aanmoediging dienen en kunnen we denken dat alles mogelijk is.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt