Soms is het beter om te vertrouwen op wat we voelen en niet op wat we denken

Janine image
door Janine

02 Maart 2019

Soms is het beter om te vertrouwen op wat we voelen en niet op wat we denken
Advertisement

We hebben de neiging om 360° controle over ons leven te willen hebben en we vergeten dat we niet altijd kunnen weten hoe dingen zullen aflopen. Waar onze vooruitziende blik niet komt, moeten we vertrouwen op intuïtie. Een meer irrationeel deel van onze geest dat ons op de een of andere manier soms beschermt tegen enorme valpartijen.

Zelfs als we het niet opmerken, maken we dagelijks veel beslissingen op basis van intuïtie, zonder aandacht te schenken aan rationaliteit; soms is het verkeerd om dat te doen, maar in sommige situaties naar je buik te luisteren in plaats van naar het brein is het beste wat je kunt doen.

via psychcentral.com

Advertisement
Tintazul/Wikimedia

Tintazul/Wikimedia

Wanneer we worden geconfronteerd met een uitdaging, een onzekerheid of een probleem, worden we ertoe gebracht om de situatie zo objectief mogelijk te analyseren, om een lijst van voor- en nadelen te maken die ons kunnen helpen. Soms vermoeden we echter dat iets te goed gaat, of dat er een ander probleem is dat we niet kunnen identificeren. Kortom, hier begint onze intuïtie te werken en informatie te verwerken die gebaseerd is op een bredere kijk op de situatie.

Heb je ooit een gevoel van afkeer voor iemand gehad van wie je weinig wist of die zich normaal tegenover je heeft gedragen? Toch klopt er iets niet, die persoon geeft je niet genoeg zekerheid.

Intuïtie is ook erg belangrijk in menselijke relaties. Het stelt ons in staat om kritische twijfels te hebben over iemands verklaringen of om het vertrouwen in anderen te versterken: houdt hij echt van me of doet hij net alsof? Geef ik mezelf echt aan die persoon of beperk ik mezelf? Zijn zijn uitspraken onjuist of kan ik volledig vertrouwen op wat hij zegt? Vaak kunnen deze vragen geen rationeel antwoord krijgen; door in plaats daarvan te luisteren naar wat we voelen, kunnen we enkele goede aanwijzingen krijgen.

Het is duidelijk dat niet alles goud is dat er blinkt: intuïtie is een interessant wapen, maar het mag niet onze enige maatstaf worden, anders worden we irrationeel en daarom zal elke uit ons verstand geboren oplossing geen rationele basis vinden!

Advertisement