Zeelucht helpt kanker te bestrijden en cholesterol te verlagen... dat bevestigen wetenschappers

Janine image
door Janine

12 Februari 2019

Zeelucht helpt kanker te bestrijden en cholesterol te verlagen... dat bevestigen wetenschappers
Advertisement

Wie ervan houdt, weet het: de zee is mooi in elk seizoen. Of het nu zomer of winter is, er is altijd een manier om van de voordelen ervan te genieten: door te zwemmen en te ontspannen aan de rand van het water, of over het strand te wandelen en je verbeelding voorbij de horizon te laten reizen, waar water en lucht elkaar aanraken en zichzelf vermommen.

Bovendien is het, juist als de zee ruig is, mogelijk om er het meeste voordeel uit te halen: de "zeelucht" is namelijk gezond - veel meer dan je denkt.

Een onderzoek door de Universiteit van Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) heeft de voordelen ervan in de strijd tegen kanker en cholesterol aangetoond.

via Università di Gand

Advertisement
 Ryan Loughlin/unsplash

Ryan Loughlin/unsplash

De onderzoekers richtten hun aandacht op de positieve effecten van de zogenaamde zee spray, dat wil zeggen het zeewater dat door de golven wordt verspreid. Het bevat in feite veel natuurlijke stoffen geproduceerd door algen en bacteriën, die goed zijn voor de gezondheid.

Emmanuel Van Aacker, een van de geleerden, legde uit dat ze tijdens het onderzoek "monsters van zeelucht hebben genomen en deze in het laboratorium hebben onderzocht. We hebben menselijke longkankercellen blootgesteld aan die luchtmonsters en de effecten op onze genen onderzocht, waarbij ze vergeleken werden met de resultaten van andere wetenschappelijke studies".

Advertisement
Zeelucht helpt kanker te bestrijden en cholesterol te verlagen... dat bevestigen wetenschappers - 2

Er is ontdekt hoe zeelucht het effect remt van een gen dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van longkanker, evenals bij het reguleren van cholesterol. De onderzoekers correleerden vervolgens dit resultaat met dat van andere eerdere studies die "hebben aangetoond dat longkankercellen sterven en cholesterol afneemt als we dit gen vertragen. Nieuwe potentiële therapieën tegen kanker en cholesterolremmers van de nieuwste generatie zijn gebaseerd op dit principe. Nu weten we dat zeelucht het effect van dit gen vertraagt," zei onderzoeker Jana Asselman.

Dus als je het geluk hebt om niet te ver van de zee te wonen, hebben we je een uitstekende reden gegeven om er vaker naartoe te gaan, zelfs en vooral in de winter :)

Advertisement