Een strontje is een vervelende zwelling die onze oogleden kan aantasten: enkele van de belangrijkste oorzaken

Janine

03 Oktober 2021

Een strontje is een vervelende zwelling die onze oogleden kan aantasten: enkele van de belangrijkste oorzaken
Advertisement

Het zal je ook weleens zijn overkomen dat je op een dag wakker werd met een vervelend gevoel van roodheid en jeuk aan de buitenkant maar ook aan de binnenkant van je ogen; je keek in de spiegel en zag een kleine rode zwelling boven of onder een van je oogleden: wat was dat? Het antwoord is misschien heel eenvoudig, omdat de kans groot is dat het een strontje was, een roodachtig bultje die vaak een bacteriële oorsprong kan hebben. Dit zijn de belangrijkste en meest voorkomende oorzaken waarom deze roodheid plotseling buiten en in de oogleden kan verschijnen.

via Health Line

Advertisement
Palosirkka/Wikimedia

Palosirkka/Wikimedia

  • Blefaritis: heel vaak kan het ontstaan ​​van een strontje buiten of in het ooglid worden veroorzaakt door blefaritis, dat is een chronische ontsteking van de follikels, die verantwoordelijk zijn voor de vorming van de diepe structuur van de wimpers; wanneer bacteriën op de follikels groeien, stoppen de klieren met het goed uitvoeren van hun functies en dus verschijnt blefaritis.
  • Verzwakt immuunsysteem: mensen met een verzwakt immuunsysteem en die minder goed reageren op virussen en bacteriën van buitenaf, hebben meer kans op zwelling van de oogleden en daardoor op het optreden van verschijnselen zoals strontjes.
  • Erfelijke huidziekten: een familiegeschiedenis van huidziekten kan een belangrijke oorzaak zijn van het frequent verschijnen van strontjes buiten en binnen de oogleden. Acne en seborrheic dermatitis zijn de meest voorkomende huidaandoeningen die genetisch kunnen worden geërfd van onze familie.
  • Staphylococcus: Het verschijnen van bacteriën op de klieren die zorgen voor de goede werking van onze oogleden en onze wimpers is de meest voorkomende oorzaak van het verschijnen van allerlei soorten strontjes. De meest voorkomende bacterie is die van staphylococcus, of staphylococcus aureus of staphylococcus.
Pxhere

Pxhere

Er zijn echter enkele acties die elke dag in de praktijk kunnen worden gebracht om te proberen het begin van een strontje te voorkomen of op zijn minst te beperken; onder deze is het de moeite waard om het volgende te vermelden:

  • Ga niet slapen voordat je make-up van je oogleden en wimpers met zorgvuldigheid en precisie hebt verwijderd
  • Vermijd het gebruik van cosmetica of crèmes die niet geschikt zijn voor je huidtype en controleer of de gebruiksduur van deze producten nog niet verstreken is
  • Zorg voor goede handhygiëne, en voorkom dat je je ogen te vaak aanraakt; het ontstaan ​​van allerlei soorten bacteriën kan gemakkelijk worden overgedragen van de handen naar de oogleden, wimpers, en oogbol
  • Voor het gebruik van contactlenzen is het daarom altijd aan te raden om je handen te wassen of te desinfecteren voor direct contact met dat zeer gevoelige gebied.

Heb je ooit zulke problemen gehad? Hoe heb je het opgelost?

Advertisement