We hebben altijd aluminium bakjes gebruikt om voedsel te bewaren: dit zijn de risico's

Janine image
door Janine

26 April 2019

We hebben altijd aluminium bakjes gebruikt om voedsel te bewaren: dit zijn de risico's
Advertisement

Misschien weet niet iedereen dat de handige aluminiumbakjes die we allemaal gebruiken om voedsel in de koelkast te bewaren of om onze maaltijd in de magnetron op te warmen, de afgifte van verontreinigende stoffen, giftige materialen die in contact zouden kunnen komen met het voedsel dat we eten, kunnen begunstigen.

Wie deze kwestie over het verkeerde gedrag dat we allemaal aannemen in het dagelijks leven naar voren brengt, is een verhelderend onderzoek van het Istituto Zooprofilattico Sperimentale van Piemonte, Ligurië en het Aostadal.

via CeISRA

Advertisement
Jeff/Flickr

Jeff/Flickr

De resultaten van het onderzoek, gelanceerd in 2018 ter gelegenheid van het project "Materialen en plastic voorwerpen in contact met voedsel van dierlijke oorsprong: innovatieve strategieën om de volksgezondheid te beschermen tegen endocriene verstoorders" benadrukten zorgwekkende percentages: 40% van de consumenten controleert niet of de bakjes die ze gebruiken om voedsel in de koelkast te bewaren geschikt zijn voor contact met voedsel, 25,5% controleert niet of de bakjes in de magnetron kunnen worden gebruikt, 57,2% controleert niet of deze in de vriezer kunnen worden bewaard en 53,3% controleert niet of het in de vaatwasser kan worden gewassen.

Allemaal verkeerde gewoonten die de afgifte van materialen die in contact komen met voedsel bevorderen, waaronder aluminium, ftalaten, bisfenol A en sommige endocriene verstoorders. De meest risicovolle gewoonten zijn, volgens de studie, de volgende:

  • levensmiddelen bewaren met het originele blik open in de koelkast
  • In contact komen met vet voedsel en olie met plastic handschoenen
  • tomatensaus of ingelegde etenswaren in aluminium bakjes
  • zout voedsel in aluminium bewaren

En dit zijn de aanbevelingen van het Istituto Zooprofilattico voor een correcte voedselconservering zonder het risico dat ze in contact komen met aluminium:

Advertisement
CeISRA

CeISRA

Wat ten slotte plastic flessen (Pet) betreft, wordt in de studie benadrukt hoe moet worden voorkomen dat deze meerdere keren worden hergebruikt om dranken zoals water en andere vloeistoffen te bewaren; dit komt omdat ze, als ze worden blootgesteld aan zonlicht of andere externe warmtebronnen, onderhevig kunnen zijn aan sterke thermische stress.

Waardevol advies dat we allemaal moeten volgen met de grootste voorzichtigheid en met wat meer bewustzijn. Ben je het er ook mee eens?

Source: 

Advertisement