Kinderen die laat naar bed gaan, lijden aan meer aandoeningen, dat zegt een psychiater

door Janine

02 Maart 2019

Kinderen die laat naar bed gaan, lijden aan meer aandoeningen, dat zegt een psychiater
Advertisement

Ooit was er de regel dat kinderen na het avondeten meteen naar bed gingen: als we bedenken dat we eerder aten dan nu, is het vanzelfsprekend dat de kleintjes vrij vroeg onder de dekens lagen.

Die regel is er om volwassenen wat meer tijd voor elkaar te geven, maar het is ook belangrijk voor de gezondheid en de groei van kinderen. Psychiaters hebben in feite waargenomen dat angst- en stressstoornissen vaker voorkomen bij kinderen die de gewoonte hebben om laat naar bed te gaan.

via health.usnews.com

Advertisement
Hebe Aguilera/Flickr

Hebe Aguilera/Flickr

Helaas hebben moderne gewoonten het levensritme van alle gezinsleden aanzienlijk veranderd. De kinderen gaan steeds later slapen, hebben te veel afleidingen, waaronder de pc, de tablet, de smartphone en de televisie. Toch is het essentieel dat kinderen gewend zijn vroeg naar bed te gaan voor hun psychofysische ontwikkeling.

Het groeihormoon wordt voornamelijk 's avonds geactiveerd, maar werkt effectief in de vierde slaapfase. Dus hoe later het kind in slaap valt, hoe minder tijd dit hormoon goed kan functioneren. De juiste hoeveelheid slaap lijkt een positieve bijdrage te leveren aan de preventie van degeneratieve hersenziekten zoals de ziekte van Alzheimer.

Hoe kun je de kleintjes dus het beste opvoeden? Simpel, geef gewoon het goede voorbeeld. Het is moeilijk om een avondklok in te stellen als praktisch iedereen in huis wakker is en alle lichten nog branden. Ook de keuze van het type verlichting is belangrijk omdat het gele licht warm en ontspannend is, het witte licht koud is en het slaaphormoon, melatonine, remt.

Het is geen toeval dat het licht van de elektronische apparaten wit is, dus het is beter om de kinderen niet voor ze gaan slapen met de iPad te laten spelen. Hetzelfde geldt voor volwassenen, dus als je 's nachts wakker wordt om een bericht te lezen, zal het moeilijker zijn om weer in slaap te vallen.

Advertisement
SantaRosa OLD SKOOL/Flickr

SantaRosa OLD SKOOL/Flickr

Vanuit dit oogpunt zou het gezond zijn, zowel voor kinderen als voor volwassenen, om het huis te transformeren in een stressvrije omgeving, in een gezellige plek die de kwaliteit van het leven verbetert. Gedurende de dag absorbeert de buitenwereld veel van onze energie door ons te onderwerpen aan kleine en grote tests.

Eenmaal terug van school of het werk zou het beter zijn om al die prikkels te beperken die onze aandacht constant vragen, en het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam verminderen en vertragen. Een gelukkige jeugd is het begin van een gezonde puberteit en een beslist serenere volwassenheid.

Advertisement