De waarheid staat in zijn eentje overeind, de leugen alleen als hij medeplichtigen heeft

Janine image
door Janine

10 Maart 2019

De waarheid staat in zijn eentje overeind, de leugen alleen als hij medeplichtigen heeft
Advertisement

Liegen betekent zowel anderen als onszelf verraden, de waarheid vertellen bevrijdt ons, helpt ons om samen te leven en van onze fouten te leren. Niemand is onfeilbaar en iedereen heeft het recht om fouten te maken, het belangrijkste is om het toe te geven, je verantwoordelijkheden te accepteren, zonder alibi's of excuses die ons beter doen lijken, maar ons op de lange termijn verteren. Leugens kunnen eenvoudige en rechte paden lijken, maar ze leiden onvermijdelijk naar een doodlopende weg.

unsplash

unsplash

De waarheid staat overeind, de leugen moet "standhouden", maar het is slechts een kwestie van tijd dat het onder zijn eigen gewicht ineenstort. Soms kan het pijnlijk zijn om de realiteit onder ogen te zien, dingen te zeggen zoals ze zijn of ze te horen zeggen, maar het is een kleine prijs om te betalen voor een meer serene en lichtere levensstijl. Achter een leugen zit altijd het onopgeloste dat je een lange tijd met je meesleept, onderweg onderdelen verliezend waardoor we het juiste kwijtraken.

De waarheid is harmonie en balans, waardoor men zichzelf en anderen kan vergeven, zodat je zonder wroeging of spijt de reis kunt voortzetten. Wanneer we een leugen vertellen, wanneer we niet consistent zijn met onze acties, met onze waarden, blijft dit alles ons achtervolgen en weegt het verleden zwaar op het heden. Tijd telt niet, vroeg of laat zullen we, op de een of andere manier, als we geen opheldering geven, de rekening gepresenteerd krijgen.

Oprechtheid is een gave, een geschenk, een eigenschap om trots op te zijn. Liegen is een masker waarvan we moeten onthouden het elke dag te dragen, totdat we ons ware gezicht vergeten. Weinig dingen kunnen net zo verleidelijk zijn als leugens, maar niets is te vergelijken met het gevoel van vrede dat alleen de waarheid kan geven.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Iedereen kan een leugen vertellen, maar alleen degenen die moed hebben, kunnen tot het einde toe eerlijk zijn. Als je dat weet, kun je tevreden over jezelf zijn, het geeft waarde aan wat we zijn, wat men ons heeft geleerd en ons beter maakt. De leugen is als een wezen dat continu gevoed moet worden, tot op het punt dat het volledig uitdroogt.

De waarheid is voeding voor de ziel, waardoor we ook in de ogen van anderen een ander aspect verwerven. Je naaste dezelfde eerlijkheid te bieden waarmee we willen worden behandeld, betekent het gooien van een steen in een vijver, onderdeel worden van een steeds grotere golf.

Advertisement