Vergeving is een remedie voor de ziel, maar het betekent niet dat we vergeten wat er is gebeurd

door Janine

09 Maart 2019

Vergeving is een remedie voor de ziel, maar het betekent niet dat we vergeten wat er is gebeurd
Advertisement

Vergeving is een krachtige remedie voor de ziel, het is een verlossing zowel voor degenen die het verlenen als voor degenen die het ontvangen. Het betekent anderen en zichzelf een tweede kans geven, zichzelf bevrijden van pijn en opnieuw beginnen. Iemand vergeven betekent echter niet dat ze een deel van onze geschiedenis blijven, je kunt een verontschuldiging aanvaarden, zonder fouten of schulden te wissen. Je kunt besluiten afstand te nemen zonder onrecht te doen.

via thoughtcatalog.com

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Vaak vergeven we de verkeerde mensen, en geloven op deze manier om een gebroken hart te herstellen samen met een verbroken relatie. Dit geschenk moet alleen worden gegeven aan degenen die het echt verdienen, en zelfs dan is het bijna altijd onmogelijk om de wijzers van de klok terug te brengen. Verloren vertrouwen, samen met de tijd, kan niet worden hersteld, maar men kan zijn reis voortzetten zonder die last op de schouders.

In de liefde net als bij vriendschap betekent vergeving het vuur doven dat door de partner of vriend is aangestoken, te stoppen het met verdriet, teleurstelling en wrok te voeden. Als en wanneer je opnieuw kunt beginnen, hangt alleen van ons af. Afstand nemen van degenen die ons pijn hebben gedaan, ook nadat we hen hebben vergeven, is geen slechtheid of wrok, het is slechts een manier om onszelf te beschermen tegen iets dat opnieuw zou kunnen gebeuren.

Als de geschiedenis echter niet herschreven kan worden, kun je kiezen wie er deel van uitmaakt, en diegenen verwijderen die het in het verleden niet verdienden. Er is niets mis mee om iemand achter te laten, het is een kwestie van zelfwaardering, zelfrespect en persoonlijke waardigheid. De enige plicht die we hebben is tegenover onszelf, niet voor hen die ons niet hebben kunnen waarderen, ook al hebben we ervoor gekozen om dat lijden te vergeten.

Advertisement
Vergeving is een remedie voor de ziel, maar het betekent niet dat we vergeten wat er is gebeurd - 2

Het nieuwe leven is daar buiten, dat wacht dat we met vergeving afscheid nemen van het oude, en vaarwel zeggen tegen alle mensen die niet wisten hoe ze het verschil moesten vertegenwoordigen toen ze er deel van uitmaakten. Excuses zijn geen vrijbrief voor nieuwe wonden, en het accepteren ervan is geen teken van zwakte, integendeel. Het vergt ook veel kracht om toe te geven dat je iemand de kracht hebt gegeven om je pijn te doen, waardoor je een geweldige les leert. Vergeving is die kleine steen die balans brengt op de weegschaal, het verwijderen ervan uit de schoen waar het pijn deed, kunnen we onze reis voortzetten.

Advertisement