Dit zijn de kenmerken die een veerkrachtig persoon van je maken

door Janine

11 Maart 2019

Dit zijn de kenmerken die een veerkrachtig persoon van je maken
Advertisement

Het leven is voor niemand gemakkelijk. We hebben allemaal te maken met moeilijke en complexe momenten, die ons kunnen belasten en af en toe van de weg af kunnen laten gaan. Het belangrijkste is echter om het doel niet uit het oog te verliezen en altijd het voordeel uit elke situatie te kunnen halen. Dat is wat veerkrachtige mensen kunnen doen.

Technisch gezien is veerkracht het vermogen dat mensen gebruiken om ongunstige situaties aan te pakken. Kortom, we proberen onaangename momenten van het leven te bestrijden met koppigheid en positiviteit, zonder te worden verpletterd door de negatieve elementen. Meer dan overleven, probeert de veerkrachtige persoon altijd een les te leren uit elke ervaring.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Maar hoe gebruiken mensen deze hulpbron in hun voordeel? Ten eerste omdat het analytische individuen zijn die strategieën kunnen implementeren die nodig zijn om te voorkomen dat deze situaties zich opnieuw voordoen. Dit gebeurt dankzij een zelfanalyse gericht op het omgaan met emoties, gedachten en gevoelens. Het proces is heel eenvoudig: eerst denken ze na, daarna handelen ze. Ook omdat, proberen om een probleem op te lossen wanneer het net is gepresenteerd, riskant is, de geest niet helder is en alle hypothetische opties nutteloos zijn.

Het sleutelwoord is daarom "rustig". Door in staat te zijn om sereniteit te verkrijgen in situaties van hoge stress, kunnen we het probleem op een pragmatische manier aanpakken en zonder een prooi te zijn voor verwarring. Kortom, het houdt de geest vrij en realiseert alle details van het probleem om te worden ontward. De consequentie van helderheid is ook realistisch zijn: ze worden zich bewust van de ware aspecten van de realiteit, van wat hen omringt en van welke instrumenten het meest geschikt zijn voor het oplossen van een conflict.

Veerkrachtige mensen moeten ook een groot optimisme hebben, omdat ze in staat moeten zijn om een onaangename situatie te beoordelen met duidelijkheid en positiviteit, om een motivatie te vinden om het op te lossen.

Ten slotte is er nog een ander fundamenteel aspect van veerkrachtige mensen: ze hebben een groot vertrouwen in zichzelf en in hun mogelijkheden. Ze proberen hun keuzes te motiveren, verantwoordelijkheid te nemen voor oplossingen en altijd iets positiefs uit hun ervaringen te halen.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Herken je jezelf in deze beschrijving? Dan heb je ook het geluk dat je een veerkrachtig mens bent. En als je dat niet bent, is het nooit te laat om aan jezelf te werken om tegenslagen aan te pakken met steeds toenemende motivatie en kracht.

Advertisement