12 fouten die ouders onbewust maken terwijl ze hun kinderen opvoeden

door Janine

09 Maart 2019

12 fouten die ouders onbewust maken terwijl ze hun kinderen opvoeden
Advertisement

Als kind zijnde, vooral tijdens de pubertijd, gebeurt het weleens om te kijken naar het gedrag van ouders naar ons toe en het te bekritiseren, het als verkeerd te beoordelen; op die momenten denken we en zweren we dat, wanneer het onze beurt is, we nooit dezelfde fouten zullen maken als onze ouders.

En dan komt onze beurt; en veranderen alles: je realiseert je de moeilijkheid van het opvoeden van je kinderen, en dat het ouderschap geen pauzes of trainingscursussen inhoudt; en onvermijdelijk maken ook wij enkele fouten, zonder het te beseffen.

Dit zijn 12 van de meest voorkomende fouten die ouders maken, ook al denken ze dat ze in het belang van hun kind zijn.

Advertisement
aviano.af.mil

aviano.af.mil

1. Het kind in het middelpunt zetten. Er is niets mis met aandacht schenken aan je kind; maar we moeten niet overdrijven, het centraal stellen in elke beslissing, omdat hij op deze manier zal wennen aan het feit dat alles om hem draait en hij alles kan of moet krijgen wat hij wil. In het leven is het belangrijk om te leren omgaan met anderen, ook om compromissen te sluiten: geven is de sleutel tot krijgen.
2. Altijd voor je kind beslissen. Ouderlijke begeleiding is noodzakelijk, maar het kind kan niet worden vervangen door in zijn plaats belangrijke beslissingen te nemen: daarbij zal hij alleen gefrustreerd raken en zal hij niet leren verantwoordelijkheid te nemen voor zijn keuzes omdat hij ze niet maakt. Kiezen wat te studeren of de te volgen sport zal hem niet helpen slagen in het leven, maar zal zijn kans om echt gelukkig te zijn belemmeren.
3. Overmatig prijzen. Het voortdurend prijzen van je kind kan contraproductief zijn: je denkt zijn zelfrespect te koesteren, hem vooruit te duwen, terwijl hij in plaats daarvan ontmoedigd wordt om zich in te zetten, omdat hij al "de beste" is. Elk kind moet leren worstelen om te krijgen wat hij wil; het is dus goed om hem aan te moedigen en te prijzen, maar zonder hem te laten geloven dat hij de overwinning al op zak heeft. Hij moet vooral begrijpen dat falen deel uitmaakt van de weg naar succes en dat hij nooit moet stoppen met proberen.

Advertisement
Chema Photo/unsplash

Chema Photo/unsplash

4. Hem beschuldigen. Het tegenovergestelde van voortdurende lof is de voortdurende kritiek: kinderen beschuldigen van wat ze niet hebben gedaan, ervan uitgaan dat ze zich slecht hebben gedragen, heeft destructieve effecten op het kind. Op de lange termijn zal hij zichzelf ervan overtuigen dat hij niets kan bereiken en zal hij nooit dat zelfvertrouwen krijgen dat zo onmisbaar is in het leven.
5. Hem niet waarderen. Herken de goede daden van je kind en wees oprecht in het prijzen. Soms zijn ouders te druk met hun werk om de juiste aandacht aan hun kind te besteden, vooral als ze weten dat ze op hem kunnen rekenen. Deze houding kan hem echter pijn doen en er zelfs voor zorgen om iets verkeerds te doen om je aandacht te trekken.
6. Geen grenzen stellen. Een ouder is geen vriend: hij heeft de taak zijn kind op te voeden, ook ten koste van het verbieden van iets waar hij van houdt. Vergeet niet dat een kind regels nodig heeft: aarzel niet om je autoriteit uit te oefenen wanneer je hem iets moet leren, en slecht gedrag te corrigeren.

Thiago Cerqueira/unsplash

Thiago Cerqueira/unsplash

7. Je kind vernederen. Je kind uitschelden met harde woorden, vooral in het openbaar, kan hem diep pijn doen, zijn zelfrespect ondermijnen; op de lange termijn kan dit depressie en zelfmedelijden veroorzaken. Het is beter om met hem te praten, gebruik makend van duidelijke, positieve woorden, en wanneer je hem moet straffen, doe het dan privé.
8. Hem beschermen tegen de gevolgen van zijn acties. Elke beslissing heeft zijn consequenties en het is noodzakelijk dat je kind dit zo snel mogelijk leert, waardoor hij meteen ervaring opdoet. Door het te beschermen tegen de gevolgen van zijn daden, zal hij onverantwoordelijk worden waardoor hij in het leven in de problemen komt. Als hij bijvoorbeeld een slecht cijfer heeft gehad, verdedig het dan niet door de leraar te beschuldigen, maar maak duidelijk dat hij zich meer zal moeten inzetten.
9. Hem vergelijken met andere kinderen. Het vergelijken van je kind met een ander, zelfs met een broer, is schadelijk, omdat het rivaliteit en onzekerheid bij het kind veroorzaakt. Iedereen is speciaal en uniek, elk heeft zijn eigen sterke en zwakke punten: help hem zijn talenten te ontwikkelen, deprimeer hem niet vanwege zijn tekortkomingen.

maxpixel

maxpixel

10. Hem straffen wanneer je boos bent. Als je kind iets doet wat hij niet mocht, en je boos wordt, probeer dan eerst rustig te worden voordat je hem terecht wijst. In een moment van woede, kun je iets zeggen waar je later spijt van krijgt, of je legt een onnodige straf op. Neem daarom een ​​pauze van 10-15 minuten vooraleer te reageren. Hoewel discipline belangrijk is, is de juiste discipline effectiever.
11. Hem van emoties te onthouden. Een belangrijk onderdeel van de opvoeding van een kind moet altijd betrekking hebben op de emoties: weten ze te herkennen en ermee om te gaan. Op deze manier zal je kind leren om zichzelf en anderen beter te begrijpen, zonder een gevangene van zijn eigen emoties te worden.
12. Bij je man blijven om hem niet te laten lijden. Ouderschap is een teamspel: het is daarom essentieel dat er een goede relatie tussen de ouders is. Een huwelijk waar twee mensen samen blijven die elkaar haten en elkaar niet kunnen uitstaan, eindigt in een nachtmerrie, niet alleen voor het paar, maar ook voor het kind, het zal opgroeien temidden van bitterheid, wrok, ruzies en onverschilligheid.

Een ouder zijn is helemaal niet eenvoudig en er zijn geen universele modellen; daarom is het goed om aandacht te schenken aan je eigen gedrag en dat van je kind, zonder iets als vanzelfsprekend te beschouwen. Liefde alleen is namelijk niet genoeg.

Advertisement