Het advies van psychologen om halsstarrig gedrag bij kinderen te corrigeren en ermee om te gaan

Janine image
door Janine

21 Juli 2020

Het advies van psychologen om halsstarrig gedrag bij kinderen te corrigeren en ermee om te gaan
Advertisement

Wanneer een kind opgroeit en zijn karakter wordt gevormd, is het niet altijd gemakkelijk om met zijn gedrag om te gaan en ze te combineren met de regels en goede opvoeding die een ouder terecht moet geven. Vaak besluiten kinderen zomaar of uit weigering iets niet te doen wat ze ervaren als een oplegging door volwassenen, waardoor er nogal vermoeiende contrastsituaties ontstaan ​​waar ze dagelijks mee worden geconfronteerd.

Driftbuien en halsstarrigheid zijn echter geen dingen waarmee het kind "wordt geboren", en dit is het eerste dat een ouder moet leren begrijpen. Zichzelf afsluiten en weigering zijn vaak het resultaat van gedrag dat ook voortvloeit uit de opvoeding van volwassenen. Daarom is het nodig om op basis van psychologisch onderzoek beter te begrijpen hoe te handelen, zodat kinderen gewillig beginnen te accepteren wat een volwassene zegt, zonder scènes of woede-uitbarstingen.

via Momjunction

Advertisement
Pikist

Pikist

Onaanvaardbare verzoeken, constante terughoudendheid, grillen die vaak tot woede-uitbarstingen leiden: als dit allemaal bekend klinkt, kan het advies dat we op het punt staan ​​op te sommen over de houding die we bij de meest koppige kinderen moeten aannemen, nuttig zijn. Dit zijn strategieën die in het dagelijks leven het proberen waard zijn, omdat ze - afhankelijk van de situatie - vruchten kunnen afwerpen.

Om te voorkomen dat een kind altijd doet wat hij wil, moeten vanaf jonge leeftijd grenzen worden gesteld. Als we alles aan onze kinderen toestaan ​​en alles volgens hen "modelleren", lopen we het risico dat we voor een impulsieve, terughoudende, moeilijk te bewegen persoon komen te staan. Als de grenzen van gehoorzaamheid niet meteen worden gesteld - misschien ook door luiheid en vermoeidheid van de kant van de ouders - is het te laat. Een "onschadelijk" eigenwijs gedrag dat door de jaren heen in agressie kan veranderen.

Advertisement
Piqsels

Piqsels

De impulsen van koppigheid zijn bovendien volkomen normaal en we zeggen helemaal niet dat we ze volledig moeten “onderdrukken”. Integendeel: ze getuigen vaak dat het kind ontdekt wie hij is, en de wereld om hem heen, en probeert te begrijpen wat hij leuk vindt en wat hij niet leuk vindt. Er zijn echter grenzen en wanneer een ouder - een persoon met meer ervaring en in staat om te onderwijzen - een bevel geeft, moet het kind dit zonder veel nukken respecteren.

Geduld en begrip zijn vereist en zelfs als het moeilijk is, is het nogal contraproductief dat een vader of moeder, wanneer ze geconfronteerd worden met herhaalde koppigheid en woede-uitbarstingen, op zijn beurt boos wordt. Er bestaat zelfs een risico dat je het erger maakt. Het gebruik van straf is een ander delicaat onderwerp, want als ze overdreven, vernederend of erger nog, fysiek zijn, riskeren ze de woede en het negatieve gedrag van een kind nog meer te vergroten.

Needpix

Needpix

Onze kinderen hebben daarentegen altijd zoveel mogelijk positieve voorbeelden nodig, volwassen mensen aan wie ze het beste gedrag kunnen ontlenen, en ze vervolgens in de praktijk kunnen brengen wanneer ze opgroeien. Door tegelijkertijd respect en autoriteit te tonen, zullen dezelfde houdingen worden verkregen: het heeft geen zin om "absoluut" gezag in de praktijk te brengen, omdat kinderen dan opgroeien met grote wrok en denken dat dit de voorbeelden zijn waarop ze zich moeten baseren. Een beetje inzet is tenslotte genoeg en proberen kost niets: het opvoeden van minder eigenwijze kinderen is mogelijk, en het zal onze dagelijkse en familiaire rust goed doen.

Advertisement