Verspil geen tijd aan het haten van degenen die je pijn hebben gedaan: negeer ze en ga verder

Janine image
door Janine

20 Maart 2019

Verspil geen tijd aan het haten van degenen die je pijn hebben gedaan: negeer ze en ga verder
Advertisement

Het overkomt iedereen vroeg of laat om uit je vel te springen vanwege een ontvangen belediging, of in het algemeen om boos te worden over iemands gedrag. Soms zullen we onszelf als schuldige hebben opgeworpen door op dezelfde manier te antwoorden; maar een andere keer zullen we worden tegengehouden door iemand die fluisterde "Vergeet het, negeer het". In het eerste geval zullen we ongetwijfeld de situatie verergerd hebben en zullen we van streek zijn geweest; in het tweede zullen we beter hebben gehandeld - althans volgens de boeddhistische filosofie.

Met een heel eenvoudig verhaal laat het ons zien hoe ons geluk soms afhangt van het negeren van anderen.

Advertisement
pixabay

pixabay

Een man benaderde Boeddha en spuwde zonder een woord te zeggen in zijn gezicht. Zijn discipelen werden boos.

Ananda, de naaste discipel, vroeg Boeddha "Geef me toestemming om deze man te geven wat hij verdient!"

Boeddha veegde zich rustig af en antwoordde: "Nee. Ik zal met hem praten." Hij vouwde eerbiedig zijn handen en zei tegen de man: "Dank je wel. Met je gebaar heb je me laten zien dat de woede me in de steek heeft gelaten. Ik ben je enorm dankbaar. Je gebaar heeft ook aangetoond dat Ananda en de andere discipelen nog steeds kunnen worden aangevallen door woede. Bedankt! We zijn je erg dankbaar!"

Advertisement
Unsplash

Unsplash

De man geloofde zijn oren niet, en hij was ontroerd: 's nachts beefde hij over zijn hele lichaam en kon hij niet slapen. Boeddha had zijn manier van leven en handelen weggevaagd.

De volgende dag keerde de man terug naar Boeddha en vroeg, nadat hij aan zijn voeten was gevallen, om vergeving voor zijn gedrag. De meester legde hem echter uit dat er niets was om hem te vergeven: "Zoals het water van de stroom van de Ganges nooit hetzelfde is, zo is ook de mens niet hetzelfde. Ik ben niet meer dezelfde persoon wie je gisteren iets hebt aangedaan. Zelfs degene die gisteren op me spuugde is niet hetzelfde. Ik zie niemand zo boos als dat hij was. Nu ben je niet dezelfde man als gisteren, je doet me niets, dus er is niets waarvoor ik je moet vergeven. De twee mensen, de man die spuugde en de man die het spuug ontving, beide zijn er niet meer. Laten we het nu hebben over iets anders."

pxhere

pxhere

Het verhaal leert dat de eerlijke persoon die gelijk heeft niet hoeft te reageren op beledigingen, omdat ze de vrucht zijn van degenen die een vertekend beeld van de werkelijkheid hebben. Geef het daarom geen waarde, zodat het je psychologische balans kan veranderen. Alles is veranderlijk en je moet de intelligentie hebben om het te begrijpen, en niet om boos te worden op iets dat niet langer bestaat in het heden.

Het kan nuttig zijn om de techniek van de "radicale acceptatie" toe te passen: het is ontwikkeld door de psycholoog Marsha M. Linehan van de Universiteit van Washington, en houdt in dat oordelen moeten worden weggelaten. Als iemand ons beledigt, komt dat omdat we iets heel anders verwachten. Uitgaande van wat er is gebeurd, zonder een oordeel te vellen over de waarde, beschermt een psychologische afstand ons tegen een situatie die ons emotioneel zou kunnen schaden.

Een universeel concept, en misschien wel duidelijker te begrijpen met de woorden van Boeddha.

Advertisement