Dit is de reden waarom kinderen die van dieren leren houden betere volwassenen worden

Janine

23 Maart 2019

Dit is de reden waarom kinderen die van dieren leren houden betere volwassenen worden
Advertisement

De meeste sprookjes, tekenfilms en films waar de kleintjes de voorkeur aan geven, hebben dieren als protagonisten, die spreken en zich gedragen als mensen of die verhalen en avonturen met hen beleven. Als we de speelse component van de verhalen niet meerekenen, is datgene wat de kleintjes betrekt, juist hun aanleg om in contact te komen met de meest eenvoudigse wezens, van hen empathie te leren en betere volwassenen te worden.

Advertisement
Dit is de reden waarom kinderen die van dieren leren houden betere volwassenen worden - 1

Het vermogen om de stemming van iemand anders waar te nemen en te begrijpen is een typische vaardigheid van dieren. Hoewel ze niet beschikken over de middelen voor complexe communicatie tussen mensen, hebben ze niettemin de gave om te voelen en in contact te komen met het emotionele universum, waarbij ze op een intieme en diepzinnige manier dialogeren.

Opgroeiend, worden veel faculteiten verworven, maar vaak gaan anderen verloren, zoals gebeurt wanneer pasgeborenen hun bijna "telepathische" hulpmiddelen verlaten om het woord te verwerven. Honden en katten kunnen hun affectie op een eenvoudige, directe en eenduidige manier aan ons overbrengen. Dit zijn methoden die minder te maken hebben met hersenverwerking en meer met de uitdrukking van het hart.

Een integraal onderdeel van dit proces is stil luisteren, zorgvuldige observatie en echte interesse in anderen, allemaal fundamentele elementen zonder welke echte empathie zelfs niet zou kunnen bestaan. Met de warmte en de tederheid van hun staarten en hun wollige vacht, weten onze viervoetige vrienden hoe ze genegenheid en troost kunnen geven zonder iets anders nodig te hebben.

Dit is een van de vele voorbeelden die mensen zouden moeten nemen wanneer in plaats van veel woorden of complexe psychologische strategieën een simpele knuffel, een streling of het contact van een hand op de schouder voldoende zou zijn om liefde en begrip te tonen.

Pixabay

Pixabay

 

 

Het adopteren van een dier in het gezin is een idee van grote pedagogische en opvoedkundige waarde, boven iets dat vreugde en geluk geeft. Dankzij een huisdier begrijpen de kleintjes wat het betekent om echt empathisch te zijn, geven wat je het beste kunt op een onvoorwaardelijke manier en ook het verantwoordelijkheidsgevoel leren. Respect voor dieren weerspiegelt dat van de natuur en de omgeving, en opent de geest voor het belang van elk schepsel voor het ecosysteem. Voor een kind is het leven met een hond of kat niet alleen completer, maar het is ook de manier om te groeien als gezond persoon.

Advertisement