Degenen die ooit verraden hebben, hebben een zeer hoge kans om het opnieuw te doen, zegt een onderzoek

Janine

20 Maart 2019

Degenen die ooit verraden hebben, hebben een zeer hoge kans om het opnieuw te doen, zegt een onderzoek
Advertisement

We horen vaak dat degenen die een keer vreemd zijn gegaan, het vaker zullen doen. Dit cliché lijkt echter ook te worden bijgestaan door wetenschappelijk onderzoek. Sommige studies hebben zelfs de neiging gevonden om bepaalde gedragingen te herhalen zodra bepaalde "regels" zijn verbroken en sociale en persoonlijke taboes zijn gevallen. Het geheim lijkt te zitten in een deel van het brein dat de amygdala wordt genoemd, verantwoordelijk voor emotionele reacties en dus voor schuldgevoelens.

via bustle.com

Advertisement
Degenen die ooit verraden hebben, hebben een zeer hoge kans om het opnieuw te doen, zegt een onderzoek - 1

Wanneer we liegen of vreemd gaan met andere mensen buiten de relatie, voelen we ons aanvankelijk slecht, maar wanneer we dezelfde actie herhalen, zal de psychofysische reactie zwakker en zwakker zijn. In de praktijk is het een kwestie van gewoonte: zich aanpassen en iets normaals maken dat in het begin als verkeerd werd ervaren.

Er is niet maar één reden die ontrouw veroorzaakt, maar in de meeste gevallen zijn er meer bijkomende factoren. Sommige mensen worden constant onderworpen in een staat van ontevredenheid, een toestand die voorkomt dat ze tevreden zijn, ongeacht de situatie waarin ze zich bevinden.

Men gaat vreemd omdat er iets ontbreekt in de relatie met de partner, maar men geeft er de voorkeur aan om het in leven te houden omdat men tegelijkertijd bang is voor eenzaamheid. Het achterlaten van een verkeerde of vastgelopen relatie zou betekenen dat je de realiteit onder ogen ziet dat je niemand hebt, dat je geen "vangnet" hebt.

Het limbo waarin de ontrouwen leven bestaat uit een gebrek aan controle over hun emoties, vermengd met een angst voor echte vrijheid. Dit is echter zeer destructief, niet alleen voor anderen maar ook voor zichzelf, omdat vrede en balans nooit kunnen worden gevonden.

Degenen die ooit verraden hebben, hebben een zeer hoge kans om het opnieuw te doen, zegt een onderzoek - 2

Wanneer je jezelf hierin herkent, in deze vicieuze cirkel van leugens, bedrog en ontkenningen, moet je stoppen en nadenken en de realiteit onder ogen zien. Het herhalen van soortgelijk gedrag kan op korte termijn bevredigend lijken, maar op de lange termijn is het nutteloos en schadelijk. Eerst moet je begrijpen wat er mis is met je relatie en uiteindelijk de waarheid accepteren als het tijd is om ermee te stoppen.

Ten tweede moeten we begrijpen waar we echt naar op zoek zijn. Als je niet klaar bent voor een serieuze relatie, is het beter om dit aan jezelf toe te geven en ook alle verantwoordelijkheden op je te nemen om alleen te blijven.

Advertisement