5 redenen waarom ouders zich angstig en depressief voelen

Janine image
door Janine

11 April 2019

5 redenen waarom ouders zich angstig en depressief voelen
Advertisement

Voor ouders zijn hun kinderen de mooiste en meest waardevolle wezens op de wereld, omdat ze hen met liefde vervullen en hun leven opnieuw verrijken - wat in feite nooit meer hetzelfde zal zijn.

De geboorte van een kind verandert het bestaan volledig, en hoezeer men ook probeert voorbereid te zijn op de gebeurtenis, wanneer het uiteindelijk komt, opent zich een geheel nieuwe wereld, die de fysieke en mentale weerstand van de nieuwe ouders onder druk zet.

Het is daarom niet ongewoon om verdrietig, angstig en depressief te zijn, en ook uitgeput, en de oorzaak zijn niet altijd de hormonen en vermoeidheid: sommige onderzoeken laten andere 5 redenen zien die we zouden moeten overwegen om het ouderschap beter onder ogen te zien en te leven.

Advertisement
5 redenen waarom ouders zich angstig en depressief voelen - 1

1. De impuls om perfect te zijn. Volgens een Belgisch onderzoek zijn de ouders die het grootste risico op uitputting lopen het meest opgeleid. In feite worden te hoge doelen gesteld, superieur aan hun krachten en onrealistisch, met als gevolg dat dit zich vertaalt in een nutteloze en ondraaglijke druk. Het is beter om je verwachtingen te verlagen en meer naar je kind te luisteren: je hoeft niet de perfecte ouder te zijn, maar dat wat je kind nodig heeft.

2. Onrealistische verwachtingen van sociale media. Een andere studie benadrukt de verantwoordelijkheid van sociale media bij het bouwen van onrealistische verwachtingen als gevolg van depressie, angst en weinig slaap; dit geldt ook voor ouders. Vergeet niet dat de foto's op social media slechts momenten, misschien bewerkt, weergeven van een leven dat dezelfde veelheid aan positieve en negatieve emoties en gevoelens bevat dan andere. Maak je alleen zorgen over jouw gezin, voldoe niet aan de fictieve normen van social media.

Advertisement
5 redenen waarom ouders zich angstig en depressief voelen - 2

3. Het gevoel hebben dat er geen pauze is. De eerste maanden van het leven van een kind zijn eentonig en vermoeiend en er zijn geen vrije dagen: volgens een studie beginnen nieuwe moeders te genieten van hun kind vanaf 6 maanden, omdat ze eerst worstelen met drastische en radicale veranderingen dat hun leven heeft overweldigd. Als je je uitgeput voelt, aarzel dan niet om familie en vrienden te vragen om je te helpen met de baby of met huishoudelijke klusjes.

4. Te veel verantwoordelijkheden. Ouder zijn betekent meerdere rollen hebben: kok, verpleegster, leraar, chauffeur, trainer, psycholoog en nog veel meer, afhankelijk van de situatie en behoeften van het kind. Een studie heeft bevestigd dat hoe meer we onszelf als ouders zien, hoe groter de kans is dat we ten prooi vallen aan depressie of angst. Daarom is het beter om het kind soms het initiatief te laten nemen: vraag hem wat hij wil eten en laat hem je helpen zijn speelgoed op te ruimen.

Erik Przekop/flickr

Erik Przekop/flickr

5. Het gevoel alsof je jezelf verliest. Zolang de kinderen heel klein zijn, hebben ze een constante en bijna totale behoefte aan hun ouders; opgroeiend, ontwikkelen ze geleidelijk aan zelfbewustzijn en beseffen ze dat ze individuen zijn die gescheiden zijn van hun ouders, van waaruit ze ruimte van autonomie beginnen te claimen. Voor de eerste paar jaar is deze situatie van gehechtheid en totale behoefte mentaal echter vermoeiend voor een ouder, die het gevoel heeft dat hij niet langer een eigen leven heeft. Het is daarom goed om momenten voor jezelf uit te trekken, met de hulp van familie en vrienden: zelfs 15 minuten om te douchen, sporten of rustig lezen kan genoeg zijn.

Het is niet gemakkelijk om voor kinderen te zorgen, vooral als ze klein zijn, en het vergt veel geduld en gevoel voor maat weten te houden, en het besef dat je op anderen kunt en moet vertrouwen als je denkt dat je het niet meer aan kunt: vraag gewoon om hulp. En onthoud dan dat ze op zullen groeien - en dan zul je verlangen naar die keren dat je ze onder controle had ;)

Advertisement