Als kind vertelden ze haar dat ze nooit een baan zou vinden: 20 jaar later is ze de eerste vrouwelijke advocaat met autisme

door Janine

23 Maart 2019

Als kind vertelden ze haar dat ze nooit een baan zou vinden: 20 jaar later is ze de eerste vrouwelijke advocaat met autisme
Advertisement

Het moet verschrikkelijk zijn als ouders van een arts horen dat hun dochter voor het leven met een verstandelijke beperking zal leven en dat het moeilijk zal zijn om een baan te vinden of vrienden te krijgen.

De wereld stortte in voor Hailey's ouders toen ze nog maar 3 jaar oud was: de dokter stelde vast dat ze autisme had en koos erg ongepaste woorden om het hen te vertellen.

Maar 20 jaar later bewees Hailey dat deze arts het helemaal bij het verkeerde eind had over hoe haar leven zou zijn.

Advertisement
 Haley Moss

Haley Moss

Ondanks de diagnose hadden de ouders van het meisje de helderheid dat ze de hoop niet zouden verliezen: autisme of niet, Hailey zou groot worden gebracht net als alle andere meisjes en zou in het leven geworden zijn wat ze het liefst wilde.

Dankzij de vroege diagnose, die plaatsvond toen het kind slechts 3 jaar oud was, konden de ouders snel ingrijpen: ze lieten hun dochter een therapiebehandeling doen die haar in staat stelde deel uit te maken van een traditionele klas op de leeftijd van 4 jaar.

Advertisement
 Haley Moss

Haley Moss

Het vinden van een baan met autisme is niet eenvoudig: sommige banen zijn niet geschikt vanwege de relationele en taalkundige obstakels die kenmerkend zijn voor de aandoening, en heel vaak eindigen autistische mensen uiteindelijk door kleine taken te doen met een minimumloon.

Hailey gooide echter nooit de handdoek in de ring: met behulp van haar ouders en therapeuten was ze in staat om te socializen in de klas en het schoolprogramma te volgen. Met immense inspanningen studeerde ze af aan de Universiteit van Florida in Psychologie en Criminologie; er zijn veel mensen die beweerden dat ze het niet zou redden.

 Haley Moss

Haley Moss

Nu is Hailey een advocaat ter verdediging van de neurodiversiteit. Het is een levend bewijs van hoe ook mensen met autisme erin kunnen slagen zichzelf te realiseren, net als ieder ander.

Haar droom is nu om de mening over autistische mensen in de werkwereld te veranderen: we wensen haar veel geluk!

Advertisement