Wanneer de druppel de emmer doet overlopen: hoe om te gaan met psychische uitputting

Janine image
door Janine

30 Maart 2019

Wanneer de druppel de emmer doet overlopen: hoe om te gaan met psychische uitputting
Advertisement

Soms kan vermoeidheid een bepaalde vorm aannemen, en ons emotioneel verstoken van energie laten voelen, niet in staat om onszelf te zijn en te schitteren: in deze gevallen kan het een psychische uitputting zijn, veroorzaakt door fysieke en mentale zwakte. Volgens de neurowetenschapper Matthew Walker hebben mentaal vermoeide mensen een negatievere waarneming van de realiteit en zijn ze veel gevoeliger voor emoties; daarom worden ze ertoe gebracht te denken dat de oorzaak van hun malaise een reeks slechte beslissingen en mislukkingen is.

Over het algemeen is psychische uitputting echter het resultaat van een buitensporig aantal taken en verantwoordelijkheden die we onszelf opleggen zonder te beseffen dat ze onze capaciteiten te boven gaan. Laten we eens kijken wat de signalen zijn van een psychische uitputting en hoe ermee om te gaan.

via lamenteesmaravillosa.com

Advertisement

De signalen van een psychische uitputting

De signalen van een psychische uitputting

Jessica Cross/flickr

1. Vermoeidheid en energieverlies. De vermoeidheid is zodanig dat het moeilijk is om 's ochtends op te staan, omdat je ervan overtuigd bent ook vandaag je doelen niet te zullen halen.
2. Slapeloosheid. Aanvankelijk kun je plotselinge nachtelijke ontwaking ervaren, die dan leidt tot andere slaapstoornissen
3. Verlies van het geheugen. Psychische vermoeidheid kan leiden tot een cognitieve stoornis die "desinformatie-effect" wordt genoemd, wat inhoudt dat de gegevens verward worden, ze verkeerd worden herinnerd en plaatsen, mensen, gebeurtenissen door elkaar worden gehaald.
4. Lichamelijke symptomen zoals: hartkloppingen, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, verlies of juist overmatige toename van de eetlust.
5. Grotere emotionele gevoeligheid. Intense sensaties met een hoge variabiliteit worden ervaren, zoals pessimisme, prikkelbaarheid en apathie.
6. Anhedonie. Het is het onvermogen om plezier te hebben voor oude en nieuwe dingen, alsof we in een grijze wereld leven die elke bron van vreugde vermindert.

Advertisement

Hoe ga je met psychische uitputting om

Hoe ga je met psychische uitputting om

John Lambert Pearson/flickr

Uitputting wordt vaak bepaald door alles wat we willen doen en niet doen; van al die doelen die we ons dagelijks stellen en die ons overvallen, omdat we te ambitieus zijn of perfectionistisch. In deze gevallen moeten we ons eerst bewust worden van wat er met ons aan de hand is, om te voorkomen dat onze uitputting wordt genegeerd. Het is dus goed om na te denken en onszelf deze 3 "toestemmingen" te geven:

1. Toestemming om jezelf opnieuw te ontdekken. Uitputting neemt ons gevangen in een toestand van eeuwige zorgen en angsten, waardoor we vergeten wie we werkelijk zijn. Kom in actie, verminder voor minstens een uur per dag alle externe prikkels - geluiden, kunstlicht -, mediteer en ontspan, om jezelf te beperken tot "zijn".
2. Toestemming om je prioriteiten vast te stellen. Het is essentieel om je prioriteitsschaal opnieuw te definiëren, waar je van houdt en wat je gelukkig maakt, om dit na te streven; laat alles wat secundair is achterwege.
3. Toestemming om minder veeleisend te zijn. Onze dagen, ons leven, zijn beperkt: laten we realistisch zijn en leren leven zonder druk uit te oefenen of te streven naar perfectie: soms is het genoeg dat alles hetzelfde blijft als gisteren, maar in balans, om je goed te voelen.

We leren voorrang te geven aan onszelf en ook te zorgen voor onze benodigdheden: als we niet lekker in ons vel zitten, kunnen de anderen die aan onze zijde staan dat ook niet zijn. En bovenal, moeten we handelen voordat de druppel de emmer van ons fysieke en emotionele geduld laat overlopen.

Advertisement