De hypocrisie van de jaloerse: ik wens je het beste, maar niet beter dan ik

Janine image
door Janine

28 Maart 2019

De hypocrisie van de jaloerse: ik wens je het beste, maar niet beter dan ik
Advertisement

Er zijn mensen die iemand verachten die beter is dan zij; vaak beperken ze zich niet tot kritiek, maar implementeren ze echte boycot-strategieën, om te ontnemen wat anderen meer hebben gehad dan zij.

Hoogstwaarschijnlijk heb je de naam van een persoon in gedachten die exact overeenkomt met deze beschrijving. Welnu, je moet weten dat dit soort gedrag in de psychologie het syndroom van Procrustes wordt genoemd: zo kun je degene die eraan lijdt herkennen en zo ga je ermee om.

via guidapsicologi.it

Advertisement
 Sebastian Unrau/Unsplash

Sebastian Unrau/Unsplash

Intolerantie en puur egoïsme zorgen ervoor dat degenen die lijden aan het syndroom van Procrustes de ander haten die het beter heeft gedaan dan zij. Ze accepteren niet de mogelijkheid om te verliezen of plaats te maken aan degenen die meer getalenteerd zijn dan zijzelf, en beperken zich vaak niet tot minachting: ze geloven dat het volkomen legitiem is om "wraak" te nemen of om het diegene nog moeilijker te maken en misschien op deze manier tot mislukken te brengen.

Voor degenen die lijden aan het syndroom van Procrustes is er niets ergers dan gepasseerd te worden in een bepaald aspect, hoe onbeduidend het ook is.

Procustes was de naam van het personage uit de Griekse mythologie, die naar verluidt een taverne bezat: hier verwelkomde hij reizigers die hij een bed gaf en vervolgens diegenen strafte die te lang of te klein waren: in feite had Procustes twee bedden van verschillende grootte en moest hij bij voorbaat gedacht hebben welke klanten welk bed te geven, om in elk geval straf te garanderen.

Advertisement
Tirza van Dijk/Unsplash

Tirza van Dijk/Unsplash

Moderne Procrustes zijn te vinden op elk gebied van het leven: in de sport, op het werk en in het gezin. Het zijn die mensen die constant gefrustreerd zijn en ook niet kunnen genieten van de successen van anderen.

Het is gemakkelijk om te herkennen wie aan het syndroom van Procrustes lijdt: vaak zijn ze niet de meest gekwalificeerde mensen in een omgeving, daarom zijn ze bang voor diegenen die beter kunnen zijn dan zij. Wanneer het gebeurt, voeren ze listen uit om te voorkomen dat diegene slaagt of zelfs alleen maar om hem te vernederen en zijn zelfrespect te ondermijnen, om an hem geen bedreiging meer te maken.

Het zijn gefrustreerde mensen met een laag zelfbeeld of, aan de andere kant, een enorm ego waardoor ze niet accepteren dat iemand hun aandacht afpakt. Ze presenteren zichzelf als sociaal en in staat om in groepen te werken, maar het is alleen om hun honger naar controle, hun egocentrisme en hun starre gedachten te verbergen.

Het omgaan met Procrustes kan heel moeilijk zijn, omdat ze subtiel handelen en doen alsof ze grootmoedige mensen zijn. De beste strategie om met dit soort mensen te implementeren is afstand: dicht bij ze blijven zou kunnen betekenen dat je onder hun pesterijen en trucs moet lijden en je zelfrespect verspild zien.

In de wereld heeft iedereen zijn plek waarin hij kan uitblinken. Competitie is gezond en winstgevend, maar alleen als je bereid bent om de nederlaag en het winnen van iemand anders te accepteren en er misschien van te profiteren om jezelf te verbeteren, maar laat anderen hun eigen gang gaan.

Advertisement