De paasboom, een fascinerende traditie uit het noorden waar je naar uitkijkt om in huis te halen

Janine

29 Maart 2019

De paasboom, een fascinerende traditie uit het noorden waar je naar uitkijkt om in huis te halen
Advertisement

Een van de meest eeuwenoude tradities van de Noord-Europese traditie, de Paasboom, is een van de meest originele en feestelijke decoraties tijdens de lente bij uitstek. Hoewel het is ontstaan uit de oude Duitse traditie, heeft de paasboom zich sinds enkele jaren ook in de etalages van de winkels van andere westerse landen begeven, maar nooit als iets zelfgemaakts, in tegenstelling tot de kerstboom.

Dit is zijn oorsprong, zijn betekenis en waarom je ook jouw huis zou moeten versieren!

Advertisement

Ontstaan uit de Duitse traditie, wordt de Paasboom ook wel "de boom des levens" genoemd, omdat het de opstanding van Jezus en de wedergeboorte van de mens vertegenwoordigt; met betrekking tot de puur paganistische symboliek van kerstdecoraties, heeft de Noord-Europese traditie van de paasboom daarom een zeer religieuze waarde.

En het is precies de Bijbel die het gebruik ervan voor de eerste keer onthult in een belangrijke passage van Genesis: "De Here God heeft de boom des levens in het midden van de tuin laten opkomen".

Advertisement
Gabriele Diwald/Flickr

Gabriele Diwald/Flickr

Als je de Duitse traditie tot op de letter volgt, bestaat de perfecte paasboom uit kers-, perzik- of abrikozenboomtakken, waaraan olijftakken als decoraties kunnen worden toegevoegd (die je volgens de christelijke traditie ter gelegenheid van Palmzondag in huis moet halen) en verschillende lente-geïnspireerde decoraties: mussen, duiven, roodborstjes, lieveheersbeestjes, gekleurde eieren en rozetten behoren tot de meest voorkomende snuisterijen om aan de paasboom te hangen.

Heel vaak is de ruimte in huis beperkt in vergelijking met de behoeften van de paasboom volgens de traditie, maar hier zijn enkele trucjes om je kamer op een leuke en kosteloze manier te versieren:

Als je niet al het benodigde materiaal kunt vinden, kun je een takje uit een park of het bos pakken en deze versieren met zelfgemaakte snuisterijen. Tot de versieringen die het best op de paasboom passen, behoren de eieren versierd met de gehaakte techniek of met geverfd papier-maché. Hetzelfde kan worden gedaan als je andere vormen wilt toevoegen die typerend zijn voor het voorjaar, zoals konijnen in uitgesneden hard karton en geverfd op oude kranten.

Een nuttig en leuk tijdverdrijf voor het hele gezin tijdens de viering van Pasen om je huis te versieren met de kleuren van de lente!

Advertisement