Deze school heeft een uur van huishoudelijke activiteiten geïntroduceerd: de kinderen leren strijken, wassen en koken

door Janine

29 Maart 2019

Deze school heeft een uur van huishoudelijke activiteiten geïntroduceerd: de kinderen leren strijken, wassen en koken
Advertisement

Ooit leerden generaties jonge mensen op te ruimen en hun kamer op orde te houden toen ze opgeroepen werden om militaire dienst te verlenen. Vandaag bestaat deze verplichting niet meer, en het is echt zeldzaam, vooral onder jongens, dat kinderen zich weten te redden door de eenvoudigste dingen in huis te doen. Om dit te verhelpen, heeft een Spaans college het idee gelanceerd om lessen te wijden aan huishoudelijke activiteiten naast de andere schoolvakken.

Advertisement
Colegio Montecastelo

Colegio Montecastelo

Het instituut in kwestie is de Colegio Montecastelo die is gevestigd in Vigo, een stad in het noordwesten van Spanje, die deel uitmaakt van de provincie Pontevedra. In het normale onderwijsprogramma is een cursus toegevoegd waarin koken, strijken, schoonmaken, enz. wordt onderwezen. Als onderwijzers zijn er, naast leden van het onderwijzend personeel, ook enkele vaders van de studenten.

Advertisement
sheppard.af.mil

sheppard.af.mil

De nieuwigheid heeft iedereen verrast en tegelijkertijd heeft het veel nieuwsgierigheid gewekt. Toen er over koken gesproken werd, leken de scholieren het normaal te vinden, maar voor andere taken haalden ze aanvankelijk hun neus op. Ondanks het eerste verzet, gingen de lessen met enig succes door, met veel jonge mensen die ook ontdekten dat ze goed en bedreven waren in het doen van typisch vrouwelijke dingen, waarvan ze zich niet eens konden voorstellen ertoe in staat te zijn.

Tevredenheid en applaus kwam ook van de ouders die de gelegenheid gebruikten om de vaardigheden van de jongeren ook thuis te testen. De studenten sloegen een goed figuur en toonden aan dat ze goed hadden begrepen wat hen in de klas was geleerd. Naast een slimme marketingstrategie, is het initiatief uiterst waardevol en nuttig. Met deze bepaling kunnen jongeren in feite ideeën leren die nuttig voor hen zullen zijn als volwassenen, zowel als ze alleen zijn als wanneer ze een gezin vormen.

nellis.af.mil

nellis.af.mil

Een ander vooruitstrevend aspect is ook het idee overbrengen dat iedereen thuis een eigen inbreng zou moeten kunnen leveren en dat bepaalde taken niet noodzakelijk alleen voor vrouwen zijn. Gezien het succes van het experiment, hebben de leiders van het college bekend gemaakt dat ze de toegang tot de cursussen zullen verhogen, in de hoop ook een voorbeeld te zijn voor andere scholen in het land.

Advertisement