In Japan maken leerlingen klaslokalen en schooltoiletten schoon: zo leren ze van jongs af aan verantwoordelijk te zijn - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
In Japan maken leerlingen klaslokalen…
Dit meisje organiseerde een Een 43-jarige moeder studeert af nadat een onbekende haar schuld van $700 betaalt zodat ze haar studie af kan maken

In Japan maken leerlingen klaslokalen en schooltoiletten schoon: zo leren ze van jongs af aan verantwoordelijk te zijn

Door Janine
1.230
Advertisement

Leren te zorgen voor wat van iedereen is, alsof het iets van onszelf is, zonder respectloos te zijn in "externe" situaties of structuren. Met deze intenties worden in Japan jonge mensen geleerd om op te groeien als bewustere burgers.

In feite zou de school, naast het onderwijzen van de gebruikelijke vakken, ook iets net zo belangrijks moeten doen: positieve waarden overbrengen op een persoonlijk niveau. In Japanse instellingen krijgen studenten vanaf hun jeugd verantwoordelijkheden die veel verder gaan dan eenvoudig studeren: ze krijgen in feite ook meer praktische taken, zoals het schoonmaken van de toiletten.

Volgens de traditionele praktijk van O-soji wordt elke dag een groep studenten gekozen om taken uit te voeren die, op het eerste gezicht, niet inherent zijn aan hun schoolroutine. Van het organiseren van maaltijden tot het zoeken naar voedsel, tot het opruimen en schoonmaken van de lokalen waar je studeert en de toiletten. Precies: in het land van de rijzende zon leren leerlingen van jongs af aan om te zorgen voor de omgevingen waar ze gaan studeren, alsof ze thuis zijn.

En het gaat helemaal niet om “werken”, noch is het een vorm van "schooluitbuiting” dat onwillig door de leerlingen wordt uitgevoerd. De kinderen hebben er plezier in en in Japan is het volkomen normaal: het onderwijssysteem is gericht op volledige persoonlijke groei, ook te bereiken door activiteiten die als “nederig” of anderszins praktisch worden beschouwd. Aan de andere kant is het ook via zulke routines dat je van jongs af aan leert om je verantwoordelijkheden te nemen, net zoals je dat doet met je schoolvakken.

Advertisement

Dit alles wordt natuurlijk weerspiegeld in de orde, netheid en zorg die, blijkbaar, de meeste Japanse publieke contexten kenmerkt, van scholen tot op straat, en veel andere situaties waarin het de burgers zijn die een bijdrage leveren om goed te zorgen voor wat van iedereen is. Misschien zou het op dit moment geen kwaad kunnen om wat O-soji naar andere realiteiten in de wereld te brengen, om volwassenen meer bewust, goed opgevoed en verantwoordelijk op te voeden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt