Daarom voelen empathische mensen zich ongemakkelijk als ze worden geconfronteerd met valse mensen

Janine image
door Janine

03 April 2019

Daarom voelen empathische mensen zich ongemakkelijk als ze worden geconfronteerd met valse mensen
Advertisement

Empathisch zijn betekent een buitengewone gave hebben, maar het is tegelijkertijd een ongemakkelijk geschenk. Zulke personen nemen de emoties en gevoelens van anderen waar alsof ze van henzelf zijn, zelfs van mensen die niet weten dat ze bepaalde vibraties doorgeven. Ze absorberen alles, zonder filter, dus ze moeten altijd aandacht schenken aan de mensen om hen heen omdat iemands aanwezigheid en gedrag zowel een bron van welzijn als frustratie kan zijn.

Advertisement
Daarom voelen empathische mensen zich ongemakkelijk als ze worden geconfronteerd met valse mensen - 1

Wanneer een empaat in de aanwezigheid van een vals individu is, heeft hij dat meteen door, zelfs onbewust. In feite kan het gebeuren dat de persoon in kwestie zich op een volkomen normale manier gedraagt, en dat hij vriendelijk en hartelijk is. Maar toch beginnen empaten om een of andere vreemde reden een sterk ongemak te voelen, een onaangenaam gevoel dat niet zelden in een echte malaise verandert.

De verklaring is, dat ongewild het zesde zintuig wordt geactiveerd, het aangeboren vermogen om te ontdekken wie niet oprecht is, juist omdat empaten praktisch aan de andere kant van het spectrum zijn vergeleken met mensen die niet oprecht en authentiek zijn. Dit zijn twee "soorten" die elkaar afstoten, zodat ze niet lang in dezelfde omgeving kunnen blijven zonder in conflict te raken.

Een empaat zou perfect in staat zijn het hoofd te bieden tegenover een vals persoon, het is een soort natuurlijk tegengif. Hij blijft echter bijna altijd liever weg om zijn mentale en fysieke gezondheid te beschermen. Zo gevoelig zijn betekent dat je jezelf voortdurend blootstelt aan niet altijd aangename emoties, en dit kan goede humor en innerlijke toestand ondermijnen.

Advertisement
pxhere

pxhere

Het alternatief is eenvoudig, namelijk om je leven te vullen met mensen die zo open en transparant mogelijk zijn, in staat om positiviteit, affectie en liefde uit te dragen. Empaten staan voortdurend in contact met hun eigen emoties en die van anderen, dus moeten ze temidden van diegenen zijn die hen sereniteit en voeding voor de ziel kunnen garanderen. Narcisten, pestkoppen en arroganten zijn als hun "kryptonite", en ze hebben veel te lijden als ze gedwongen worden met hen om te gaan. De fysieke en mentale gezondheid van een empaat wordt bepaald door de kwaliteit van de relaties waarin hij verstrengeld is.

Advertisement