Het geheim van Seneca om de geest te kalmeren door onnodige zorgen weg te nemen

Janine image
door Janine

10 April 2019

Het geheim van Seneca om de geest te kalmeren door onnodige zorgen weg te nemen
Advertisement

Het overkomt iedereen weleens, nadenken over het leven en alles wat het bevat, van positieve ervaringen tot het meest negatieve, een voortdurende catalogisering van goed en kwaad, van verschijnselen die we in twee groepen moeten verdelen die tegenover elkaar staan: degenen die schadelijk zijn voor ons leven en degenen die ons rust en voldoening schenken, waarvan we de eerste moeten vermijden.

De moderne psychologische kwestie heeft naar voren gebracht dat we ons teveel zorgen maken, vaak onnodig. En toch was Seneca hen al voorgegaan.

via Filosofico.net

Advertisement
Peter Paul Rubens/Wikimedia

Peter Paul Rubens/Wikimedia

Volgens de grote filosoof van het oude Rome, zorgt de concentratie van onze gedachten over de negatieve aspecten van ons leven er niet voor dat we onze dagen met de juiste sereniteit doorbrengen. In de briefwisseling met zijn vriend Lucilius gepubliceerd in "Brieven van een stoïcijn" zegt Seneca: "er zijn meer dingen die ons bang kunnen maken dan ons verpletteren, we lijden vaker in onze verbeelding dan in werkelijkheid. Sommige dingen kwellen ons meer dan zou moeten; ze kwellen ons voordat ze plaatsvinden en anderen kwellen ons terwijl ze ons helemaal niet moeten kwellen. We hebben de gewoonte om triestheid te overdrijven, ons voor te stellen of te anticiperen."

Seneca dringt erop aan dat het leven dat we leiden vaak wordt gekenmerkt door de constante aanwezigheid van negativiteit, van het imminente gevaar dat iets ons kan beschadigen of een flits van geluk kan wegnemen; een toestand, deze, die wordt gedeeld door alle menselijke wezens.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Seneca gaat verder en classificeert degenen die volgens zijn gedachte redelijke en totaal irrationele zorgen zijn; naar de mening van de grote Romeinse filosoof neigen we ons te vaak over te geven aan de irrationele, en in dit opzicht proberen we te schetsen wat een mogelijke oplossing is voor "te veel zorgen": "Het echte geluk is genieten van het heden zonder angstig afhankelijk te zijn van de toekomst, niet te genieten met hoop of angst, maar vreedzaam te rusten, net als degenen die niets willen. De grootste zegeningen van de mensheid zijn binnen in ons en liggen binnen ons bereik. Een wijze man is blij met zijn lot, wat het ook is, zonder dat te wensen wat hij niet heeft."

Het geheim van Seneca, dat we elke dag van ons leven moeten volgen, is om hier en nu, in het heden, te leven, ver weg van allerlei toekomstige zorgen. Wat voor toekomst ons ook wacht, we zullen het beter aankunnen als we de deugden van veerkracht leren, sterk leren te zijn en al het goede te waarderen wat ons nu overkomt, hier en nu!

Source:

Advertisement