In de trein moet een oude vrouw staan terwijl jonge mensen naar muziek luisteren, geobsedeerd door hun mobiele telefoons

Janine image
door Janine

10 April 2019

In de trein moet een oude vrouw staan terwijl jonge mensen naar muziek luisteren, geobsedeerd door hun mobiele telefoons
Advertisement

Er zijn mensen die beweren dat er ooit een te strenge opvoeding was, die de vrijheid van meningsuiting en de creativiteit van de jongsten enorm beperkte: hier zit een kern van waarheid in, maar even waar is het feit dat we tegenwoordig snel zijn overgegaan naar een tegenovergestelde situatie: de meest volledige afwezigheid van regels en gezond verstand.

Moderne technologieën helpen hier niet bij, zoals we uit dit verhaal begrijpen dat zich in Sydney afspeelde, maar dat ongeloof veroorzaakte over de hele wereld.

Advertisement
In de trein moet een oude vrouw staan terwijl jonge mensen naar muziek luisteren, geobsedeerd door hun mobiele telefoons - 1

Het begon allemaal met een foto genomen aan boord van de trein in de stad Sydney. Op de foto zie je jonge afgeleide mensen met hun ogen gekluisterd aan hun telefoons en hun oordopjes in. Maar wat zo typerend is, is dat we een oudere vrouw zien staan die zich wankel vastklampt aan de steunen van het voertuig.

We begrijpen goed wat er mis is met deze foto: hoe is het mogelijk dat niemand opstond om zijn stoel aan de vrouw af te staan? Waar zijn die oude regels gebleven die een jongeman vertelden om altijd op te staan wanneer een gehandicapte, een ouder iemand of een zwangere vrouw instapte?

Het excuus ligt voor de hand: de jonge mensen, waarschijnlijk opgegaan in de muziek in hun oren of door wat ze op hun mobiele telefoon aan het bekijken waren, besteedden geen aandacht aan de vrouw. Ze hebben hun activiteiten zelfs voortgezet, ongeacht de noodzaak om de vrouw te laten zitten.

De foto werd gepubliceerd op Facebook, waar het uiteraard allerlei soorten meningen opwekte: zij die de jonge mensen van tegenwoordig in het algemeen beschuldigden van het volledig ontbreken van opvoeding, het te vervangen door technologische begrippen, degenen die daarentegen benadrukten dat het moeilijk is om de dynamiek van wat er gebeurde te begrijpen aan de hand van een foto, en dat de vrouw haar plaats misschien had afgestaan omdat ze uit moest stappen.

Het is onmogelijk te weten wat er in het openbaar vervoer is gebeurd, naast wat we zien: we weten echter dat dergelijke scènes vaak over de hele wereld voorkomen. Generaliseren is verkeerd - onder de commentaren op de foto waren ook jonge mensen die beweerden hun plaats altijd aan ouderen af te staan - maar onverschillig blijven voor goede manieren is dat ook.

Laten we het goede uit het verleden terugbrengen, want goede manieren hebben geen vervaldatum!

Advertisement