Hij antwoordt op een sms van de "bank" en merkt dat zijn rekening leeg is

Janine image
door Janine

31 December 2022

Hij antwoordt op een sms van de "bank" en merkt dat zijn rekening leeg is
Advertisement

Vroeger werd de mobiele telefoon uitsluitend gebruikt om iemand te bellen of te waarschuwen in geval van nood, per bericht, maar tegenwoordig kun je echt heel veel met een smartphone. Internet en technologie hebben een revolutie teweeggebracht in onze benadering van het dagelijks leven, zozeer zelfs dat een "klik" nu voldoende is om de huur of rekeningen te betalen. Maar helaas, juist vanwege deze extreme veelzijdigheid en het grote gebruik dat ervan wordt gemaakt, is het belangrijk om er de grootst mogelijke aandacht aan te besteden: elke vorm van online betaling moet goed worden getraceerd en afkomstig zijn van "beveiligde" sites, evenals e-mails. en sms-berichten die je op je mobiele telefoon ontvangt. De eerste regel die je in gedachten moet houden, is juist die om niet te reageren op onbekende berichten en niet op verdachte links te klikken. Maar soms begaat zelfs de meest voorzichtige een verkeerde zet.

Advertisement
Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Vaak is voorzichtig zijn echter niet voldoende en kunnen zelfs de meest ervaren of "in het vak" zittende mensen in een onverwachte val lopen. Dit overkwam een ​​bankmedewerker nadat hij op een link in een sms had geklikt die hem grote zorgen had bezorgd. Het ontvangen bericht bevatte de woorden "we hebben een afwijkende toegang tot uw rekening gedetecteerd", samen met een link die de man theoretisch naar de website van de bank had moeten leiden. In deze gevallen is het echter altijd aan te raden om helemaal niet te klikken en hooguit telefonisch contact op te nemen met je bank om informatie in te winnen. De man raakte echter begrijpelijkerwijs in paniek en dacht niet na over zijn gedrag.

Kort nadat hij op de link had geklikt, werd hij gecontacteerd door een man die zich voordeed als telefoniste bij zijn bank en die hem graag wilde helpen de situatie op te lossen. Na enkele verificatiehandelingen meende de medewerker het probleem te hebben opgelost en wachtte hij de volgende dag af om verdere controles uit te voeren.

Advertisement
Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

De volgende dag logde de man online in op zijn rekening, natuurlijk vanaf de officiële website van zijn bank, en ontdekte dat iemand zonder zijn medeweten een reeks transacties had uitgevoerd. De rekening met al zijn spaargeld, maar liefst $60.000, was leeg. Een enorme onoplettendheid, wat hem duur kwam te staan. Daarom raden banken altijd aan ongebruikelijke berichten die je via sms, Whatsapp of e-mail kunt ontvangen nooit te vertrouwen: je bank zal je nooit op deze manier vragen om persoonsgegevens te verstrekken. Bovendien is het raadzaam om de eerste telefoniste die belt en beweert van de bank te zijn, niet te vertrouwen: men moet zeer voorzichtig zijn.

Heb je jezelf ooit in een soortgelijke situatie bevonden of ken je iemand die er in heeft gezeten? Laat het ons weten in de reacties!

Advertisement