Gehandicapte passagier toont de gekregen behandeling die de luchtvaartmaatschappij gaf: "Je zou een luier moeten dragen" (+ VIDEO)

Janine image
door Janine

29 September 2022

Gehandicapte passagier toont de gekregen behandeling die de luchtvaartmaatschappij gaf: "Je zou een luier moeten dragen" (+ VIDEO)
Advertisement

Alle burgers moeten gelijke sociale waardigheid hebben en op geen enkele manier worden gediscrimineerd vanwege hun sociale of gezondheidstoestand, maar het lijkt een feit te zijn dat sommige mensen onder bepaalde voorwaarden verschillend worden behandeld. Mensen met een handicap moeten op duizend manieren worden beschermd en dezelfde kansen krijgen als mensen die daarentegen geen lichamelijke of geestelijke handicap hebben. Een meisje dat de mobiliteit in haar onderste ledematen heeft verloren, heeft voor veel discussie gezorgd na het melden van een extreme situatie op een lijnvlucht. De luchtvaartmaatschappij in kwestie had niet de nodige ondersteuning om de vrouw naar het toilet te begeleiden, waardoor het meisje zich letterlijk door het gangpad van het vliegtuig moest slepen.

via Twitter / Jennie Berry

Advertisement

Menselijke waardigheid is heilig en daarom zorgen de beelden van Berry, een gehandicapte passagier, voor verontwaardiging, die de behandeling documenteerde die ze kreeg van een luchtvaartmaatschappij die de middelen niet had om haar te ondersteunen. Na aankomst op de luchthaven kreeg de vrouw van het cabinepersoneel te horen dat "er geen mogelijkheid was om voorin het vliegtuig te zitten, om gemakkelijk in- en uit te stappen met een speciale stoel". De reden is ook dat de luchtvaartmaatschappij deze stoel niet had, een onmisbaar middel om gehandicapte passagiers van hun rolstoel naar hun toegewezen stoelen of toiletten te begeleiden. Om het probleem van het toilet te verhelpen, stelde het cabinepersoneel zelfs voor dat de vrouw een luier zou dragen.

Advertisement
Twitter / Jennie Berry

Twitter / Jennie Berry

"Het personeel zuchtte en vertelde me dat ze het in 27 jaar luchtvaartdienst nooit als een probleem hadden beschouwd dat mensen met een handicap luiers moesten dragen", schreef Berry in zijn klachtenpost. "Het leven als gehandicapte kan soms ronduit vernederend en gênant zijn en helaas was dit een van die momenten. Er is mij openlijk in mijn gezicht verteld dat ik een luier moet dragen terwijl ik die niet nodig heb en dat ze tevreden zijn met dit beleid. Dit alles heeft me vernederd”, concludeerde Berry.

De woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij verontschuldigde zich officieel bij de passagier voor het ongelukkige incident, waarvan hij hoopt dat het nooit meer zal gebeuren in een van zijn vliegtuigen, maar voegde er ook aan toe dat "rolstoelen in het gangpad niet wettelijk verplicht zijn, zelfs niet aanbevolen of vermeld wanneer het gaat om vliegtuiguitrusting/meubilair". In vliegtuigen zijn er over het algemeen geen speciale stoelen aan boord voor gehandicapte passagiers. Aan de andere kant zijn er stoelen waar gehandicapte passagiers niet kunnen plaatsnemen, oftewel stoelen bij de nooduitgang of bij de raampjes. Misschien is dit juist iets waar meer aan moet worden gedaan om de ongelijkheden tussen mensen te laten verdwijnen.

Advertisement