Mensen die veel scheldwoorden zeggen, zijn ook de beste vrienden die je kunt hebben: dit is waarom

Janine image
door Janine

16 April 2019

Mensen die veel scheldwoorden zeggen, zijn ook de beste vrienden die je kunt hebben: dit is waarom
Advertisement

Opvoeding, zowel in gedrag als in expressie, is altijd beschouwd als een waarde en een kwaliteit die door iedereen wordt gewaardeerd. Beleefd zijn en de juiste taal gebruiken behoren tot de meest belangrijke karakteristieken in sociale relaties, zowel op het gebied van vrienden als bij het kiezen van een partner.

Sommige studies hebben echter onthuld dat de grootste “schelders”  ook degenen zijn die als ideale metgezellen kunnen worden beschouwd. Dit is waarom.

Advertisement
Mensen die veel scheldwoorden zeggen, zijn ook de beste vrienden die je kunt hebben: dit is waarom - 1

Om deze unieke en interessante ontdekking te doen, waren de psychologen Timothy Jay en Kristi Janschewitz, beiden professionals van het Marist College in New York. Hun onderzoek getiteld "De pragmatiek van onbeschoftheid" laat zien dat degenen die vaak slechte woorden zeggen in de meeste gevallen zelfs bijzonder oprechte en eerlijke mensen zijn.

Eerlijk zijn, ruw, misschien vulgair en op de rand van fatsoen kan voor sommigen de vooronderstelling zijn van zuiverheid van geest, waardoor ze onmisbare vrienden zijn. Het uitspreken van obsceniteiten betekent ook dat je je op je gemak voelt bij jezelf, geen innerlijke conflicten hebt en daarom geen tegenstrijdigheid hebt tussen wat je denkt en wat je zegt.

Tenslotte, lijkt grof taalgebruik ook een van de “symptomen” van gemarkeerde intelligentie te zijn. De reden voor deze vreemde associatie tussen trivialiteit en grijze materie lijkt te liggen in het vermogen of beter gezegd in het besef van de diepe waarde van woorden. Dit soort mensen kent de subtiele nuances beter en kiest woorden, zelfs als ze grof zijn, met perfecte kennis van de feiten.

Advertisement
Mensen die veel scheldwoorden zeggen, zijn ook de beste vrienden die je kunt hebben: dit is waarom - 2

De kern van de kwestie is dat het schelden opnieuw moet worden geëvalueerd, niet alleen als een kwaliteit van een individu, maar ook als het zijn van een “sociaal dier”. Alle tegenstanders van scheldwoorden en voorstanders van een verfijnde dialoog zullen hun neus ophalen, maar dit proefschrift heeft zijn basis in empirische en statistische gegevens, dus er zal ook iets van waar zijn.

Hoe dan ook, de volgende keer dat iemand uit je sociale omgeving onvriendelijke opmerkingen geeft, zit er niets anders op dan hem zijn gang te laten gaan en hem beter te leren kennen.

Advertisement