Die rust dat je niets te verbergen hebt is een geschenk van onschatbare waarde

Janine image
door Janine

12 April 2019

Die rust dat je niets te verbergen hebt is een geschenk van onschatbare waarde
Advertisement

Weinig mensen in de wereld bezitten de grote gave van de waarheid, en slagen erin in elke context altijd oprecht te zijn, zowel met zichzelf als met anderen. Als je niets te verbergen hebt, als je volgens eerlijkheid en consistentie leeft en je waarden respecteert, leid je een volledig, verlicht en gezond leven. Natuurlijk is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar proberen om deze staat van genade te bereiken heeft geen prijs.

via forbes.com

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Ieder individu dat in de maatschappij leeft met zijn medemensen wordt dagelijks ertoe gedwongen te liegen. In de meeste gevallen zijn dit kleine leugens die met de omstandigheid te maken hebben, die we zeggen om niet te beledigen of om iemand zich geen zorgen te laten maken, maar het blijven leugens. Stuk voor stuk wordt een hek gebouwd dat de ware innerlijkheid, de spontane kindertijd, die geen filters kent en altijd dingen bij hun naam wil noemen, kan opsluiten.

Wanneer het gaat om "noodzakelijke" leugens, dat wil zeggen om het leven makkelijker en draaglijker te maken, kunnen ze ook van voorbijgaande aard zijn, maar overdrijving is niet gezond. Het kan gebeuren dat je in constante tegenspraak bent met je principes, waardoor onrecht en inconsistenties over je heen glijden.

Niet de moed hebben om de waarheid te vertellen wanneer het zou moeten, verhalen aan anderen vertellen en jezelf voor de gek houden, kan je gezondheid schaden en hele harde klappen uitdelen aan je zelfrespect. Het is echter waar dat oprechtheid geen eenrichtingsverkeer is, en ook moet worden aangenomen door anderen en moet worden verdragen wanneer deze wordt teruggegeven.

 

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Altijd oprecht zijn is echt ingewikkeld, maar het voortdurend falsificeren van de eigen realiteit is op de lange termijn veel zwaarder. De prijs die je moet betalen, kan zijn dat je afstand moet nemen van diegenen die niet kunnen accepteren wat je echt denkt, maar uiteindelijk is het een natuurlijke selectie, iets dat in de toekomst grotendeels beloond zal worden. Het resultaat van een helderder en transparanter leven is meer sereniteit, een diepe innerlijke rust, omdat het gebrek aan een lijk in de kast je sterker en zelfverzekerder maakt. Dit proces kan lang duren, zoals een soort van "ontgifting", maar uiteindelijk is het de moeite waard.

Advertisement