Een half uur per dag boos worden is goed voor je gezondheid, dat onthult een studie!

Janine image
door Janine

13 April 2019

Een half uur per dag boos worden is goed voor je gezondheid, dat onthult een studie!
Advertisement

Woede is een van de zeven hoofdzonden, maar in kleine doses kan het niet alleen worden vergeven, maar zelfs nuttig zijn. In de huidige maatschappij geven de hectische ritmes, de stress en de situaties waaraan iedereen wordt blootgesteld, te veel redenen om het humeur te verliezen, dus proberen we vooral onze woede te beheersen en ermee om te gaan in plaats van deze te bevrijden. Een recente studie lijkt de kaarten op de tafel te veranderen, waarbij beweerd wordt dat een beetje woede ook therapeutisch kan zijn.

via Università Autonoma del Messico (UNAM)

Advertisement
John Greenfield/Flickr

John Greenfield/Flickr

In het onderzoek in kwestie, uitgevoerd door onderzoekers van de Autonome Universiteit van Mexico (UNAM), worden de heilzame eigenschappen van woede benadrukt, op voorwaarde dat het niet langer dan een half uur per dag bevat (onderzoeksbron). Het is uiteraard lastig om nerveus te worden met je horloge bij de hand, maar binnen dit bereik zijn de biochemische reacties van het organisme positief voor de gezondheid.

Wanneer een persoon "5 minuten" boos is, die in dit geval 30 bereiken, worden hersengolven gestimuleerd, het lichaam produceert dopamine en noradrenaline, waardoor de hartslag en bloeddruk toenemen. In de praktijk is het net als het doen van een fitnesstraining, het verlichten van spanning en het vrijgeven van neurotransmitters en heilzame hormonen.

Gemiddeld is het vermogen of de neiging om boos te worden op jonge leeftijd sterker en neemt aanzienlijk af na 35-40 jaar, omdat het individu zelfbeheersing leert en selectiever is over waar echt boos om te worden. Een ander interessant feit heeft te maken met de uitdrukking "blinde woede", omdat iemand dan alleen gelijk wil hebben, dus is het nutteloos en contraproductief hem te kalmeren.

Advertisement
pxhere

pxhere

Kort gezegd, kan boos worden een uitstekende uitlaatklep zijn, beslist beter dan de implosieve reactie van diegenen die alles binnen houden tot ze zichzelf vergiftigen. Het geheim is om een bepaalde drempel niet te overschrijden, dat wil zeggen om te proberen de woede geen langdurige staat van angst te laten worden. In dit geval riskeren dezelfde stoffen die het lichaam afgeeft en die in een beperkte tijd een sprint kunnen geven, het risico van schade als ze te lang in circulatie blijven. Zoals in de meeste gevallen is de sleutel tot alles de middenweg. Dus een beetje boosheid is goed, het belangrijkste is om het geen ziekte te laten worden.

Advertisement