Vaarwel “Kapitein Optimist": de jonge kinderarts die zijn kleine patiënten glimlachen voorschreef - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Vaarwel “Kapitein Optimist": de jonge…
Als kinderen rumoerig en vol energie zijn, betekent dit gewoon dat ze gelukkig zijn De dood van een huisdier doet net zoveel pijn als het verlies van een geliefd persoon, zegt de psychologie

Vaarwel “Kapitein Optimist": de jonge kinderarts die zijn kleine patiënten glimlachen voorschreef

Door Janine
2.985
Advertisement

Tussen de ziekenhuisafdelingen, waar er veel momenten van vreugde zijn maar ook van grote moeilijkheden, wordt er vaak veel waarde gehecht aan behandeling en medicijnen en weinig aan de gemoedstoestand van de patiënt, wat een grote invloed kan hebben op de voortgang van een ziekte. Dit is met name van belang in afdelingen die zich bezighouden met kinderen, die meer worden beïnvloed door de strenge en verdrietige sfeer die er normaal gesproken hangt.

Daarom werken vele verenigingen en artsen, elk met hun eigen middelen, eraan om het verblijf van kinderen in ziekenhuizen zo plezierig mogelijk te maken en vullen ze hun dagen met activiteiten en spektakels die kinderen en ouders afleiden van de moeilijke realiteit. Een van deze mensen was dr. Antonio Javier Cepillo, bij iedereen bekend als “Kapitein Optimist".

via: elmundo.es

De jonge kinderarts werkte in het ziekenhuis in Albacete, een stad in het Spaanse binnenland. Na drie jaar dienst ontdekte hij in 2016 een knobbel, die hem plotseling van arts in patiënt had veranderd. Het was precies die ervaring, zoals hij hieronder zal zeggen, die hem zijn ogen deed openen: in de dagen na de diagnose begreep hij precies hoe een patiënt NIET door artsen behandeld zou moeten worden.

Aldus begon een koerswijziging die veel van de dynamiek van de kinderafdeling oncologie veranderde. De man begon leuke activiteiten, gelach en momenten van plezier voor zijn kleine patiënten voor te schrijven; in de kamers kwamen kleurrijke muurschilderingen tevoorschijn die de helden van kinderen uitbeeldden. Niet zelden verscheen hij op de afdeling met een clownsneus om patiënten op te vrolijken, en van tijd tot tijd speelde hij als fluitist in een kleine muzikale band die de afdelingen kwam opfleuren.

Al snel werd “Kapitein Optimist" beroemd, en zijn onconventionele aanpak gaf hem diverse onderscheidingen, ook op nationaal niveau, voor sociale verantwoordelijkheid jegens de meest kwetsbaren.

Advertisement

Helaas kon de jonge dokter niets doen om aan zijn lot te ontsnappen en nam de ziekte hem weg. Zijn nalatenschap, in de kleine gemeente Albacete, blijft erg sterk, en er zijn veel artsen en verpleegkundigen die zijn “methode” willen veranderen in een regel.

Daarnaast is het stadje in actie gekomen om hem nog een laatste geschenk te geven: de naam "Hospital of Albacete" in "Antonio Cepillo University Hospital" te veranderen. Er werden handtekeningen verzameld door collega's en de gemeenschap. Zoals ze zelf zeggen, is er geen betere manier om hem alle liefde terug te geven die hij voor zijn werk en voor zijn patiënten heeft gegeven. Vaarwel Kapitein Optimist.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt