Koken ontspant ons en is goed voor onze geestelijke gezondheid, dat zegt de psychologie

Janine image
door Janine

18 April 2019

Koken ontspant ons en is goed voor onze geestelijke gezondheid, dat zegt de psychologie
Advertisement

Iedereen heeft in het leven weleens moeilijke perioden doorgemaakt, of momenten waarop onze geest vol zwaarte en negativiteit was. Het advies dat psychologen geven, is in de meeste gevallen om aan lichaamsbeweging te doen, te mediteren, te tekenen, te gaan hardlopen, maar velen weten niet dat ook de activiteit achter het fornuis bijzonder therapeutisch kan zijn. En een recente psychologische studie bevestigt dit.

via Journal of Positive Psychology

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Een recente studie gepubliceerd in de Journal of Positive Psychology, heeft de theorie bevestigd dat koken een van de beste therapieën is tegen een slecht humeur en psychische problemen, het bleek dat degenen die minstens één keer per dag koken, zich gelukkiger voelen en de kleine obstakels van het dagelijks leven met meer positiviteit zien. Een tweede studie heeft benadrukt hoe het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen is toegenomen bij al diegenen die kooklessen hebben bijgewoond en die in het verleden aan angst of verschillende psychische stoornissen leden.

Psychologisch onderzoek heeft daarom het feit benadrukt dat koken ons helpt om ons gerealiseerd te voelen, dit omdat, volgens de theorie van gedragsactivering, een activiteit die ons ertoe brengt om doelen te bereiken (in dit geval de gebruikte ingrediënten om een gerecht te maken) ons weghoudt van uitstelgedrag, oftewel het gevoel dingen uit te kunnen stellen die we niet leuk vinden.

Advertisement
Marco Verch/Flickr

Marco Verch/Flickr

Koken bevrijdt ons ook tijdelijk van alledaagse problemen, en in feite is het koken van voedsel iets dat veel aandacht en precisie vereist waarbij we aandacht moeten besteden aan alle dingen die we de keuken doen, bijvoorbeeld wanneer het water begint te koken, hoe lang de pasta moet koken; en precies wanneer de enige gedachte is om een goede warme maaltijd met je eigen handen te bereiden, de dagelijkse angsten op magische wijze wegvliegen. En het is daarom een gevolg dat in de keuken staan ons in staat stelt om de controle over onszelf te hebben, te voelen dat we ergens de baas over zijn en dat we niet langer overgeleverd zijn aan angsten en frequente zorgen.

Verdwijnen jouw zorgen en negatieve gedachten ook als bij toverslag als je in de keuken staat? Er is weinig voor nodig om de slechte bui tijdelijk te verbannen, en het antwoord ligt precies in onze keuken!

Source: 

Advertisement